Wśród niebieskich serów brylują przetwory z Asturii: bardzo intensywny i miękki Cabrales, jeszcze wyrazistszy Casín, bardziej kruchy i delikatniejszy Gamonéu oraz najłagodniejszy Peral. Wyjątkowy jest smak orzeszków piniowych, przy nawet skromnym ilościowo użyciu będący bardzo szczodrym dla podniebienia dodatkiem do hiszpańskich potraw. Prezentujemy przepis na pyszną tartę z niebieskim serem i orzeszkami piniowymi. Zamiast asturyjskich serów niebieskich śmiało możemy użyć dostępnych u nas odpowiedników takich jak gorgonzola czy lazur.
Składniki (na formę o średnicy ok. 27 cm)
Ciasto:
- 250g mąki pszennej
 - 150g zimnego masła, pokrojonego na małe kawałki
 - 1 jajko
 - szczypta soli
 
Farsz:
- 100g sera w zależności od upodobań Cabrales, Casín, Gamonéu, Peral lub gorgonzoli
 - 200g świeżego serka (np. ricotty)
 - 200ml śmietanki kremówki
 - 3 jajka
 - 1 ząbek czosnku
 - 3 papryki grillowane
 - 1 cukinia, pokrojona w plasterki i podsmażona na oliwie z oliwek
 - 70g orzeszków piniowych
 - sól i pieprz
 
Wykonanie:
- Z wszystkich składników ciasta szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy w folie i wstawiamy na minimum pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 4mm. Wykładamy nim wysmarowana masłem formę do tart, nadmiar ciasta na brzegach odkrawamy. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy spód przez 15 minut w temperaturze 180’C.
 - W misce łączymy ser ricotta ze śmietanką kremówką, jajkami, pokruszonym serem gorgonzola, solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
 - Na podpieczonym cieście układamy grillowane papryki i podsmażoną cukinię, całość zalewamy masą serowo-jajeczną, posypujemy orzeszkami piniowymi i pieczemy w 180’C przez kolejne 40 minut.