Wśród niebieskich serów brylują przetwory z Asturii: bardzo intensywny i miękki Cabrales, jeszcze wyrazistszy Casín, bardziej kruchy i delikatniejszy Gamonéu oraz najłagodniejszy Peral. Wyjątkowy jest smak orzeszków piniowych, przy nawet skromnym ilościowo użyciu będący bardzo szczodrym dla podniebienia dodatkiem do hiszpańskich potraw. Prezentujemy przepis na pyszną tartę z niebieskim serem i orzeszkami piniowymi. Zamiast asturyjskich serów niebieskich śmiało możemy użyć dostępnych u nas odpowiedników takich jak gorgonzola czy lazur.
Składniki (na formę o średnicy ok. 27 cm)
Ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 150g zimnego masła, pokrojonego na małe kawałki
- 1 jajko
- szczypta soli
Farsz:
- 100g sera w zależności od upodobań Cabrales, Casín, Gamonéu, Peral lub gorgonzoli
- 200g świeżego serka (np. ricotty)
- 200ml śmietanki kremówki
- 3 jajka
- 1 ząbek czosnku
- 3 papryki grillowane
- 1 cukinia, pokrojona w plasterki i podsmażona na oliwie z oliwek
- 70g orzeszków piniowych
- sól i pieprz
Wykonanie:
- Z wszystkich składników ciasta szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy w folie i wstawiamy na minimum pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 4mm. Wykładamy nim wysmarowana masłem formę do tart, nadmiar ciasta na brzegach odkrawamy. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy spód przez 15 minut w temperaturze 180’C.
- W misce łączymy ser ricotta ze śmietanką kremówką, jajkami, pokruszonym serem gorgonzola, solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
- Na podpieczonym cieście układamy grillowane papryki i podsmażoną cukinię, całość zalewamy masą serowo-jajeczną, posypujemy orzeszkami piniowymi i pieczemy w 180’C przez kolejne 40 minut.