Krem migdałowy to w hiszpańskiej gastronomii bardzo popularny dodatek do wszelkiego rodzaju ciast i ciasteczek. Nadaje im lekkiego i aksamitnego smaku oraz subtelnej słodyczy. Spożywanie migdałów w umiarkowanej ilości ma właściwości prozdrowotne, redukuje poziom złego cholesterolu. Prezentujemy przepis na popularną i zdrową hiszpańską tartę z kremem migdałowym, niekiedy wzbogacaną poprzez dodatek owoców (jabłka, ananasa).
Tarta con crema de almendras. Przepis.
Ciasto:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 100 g zimnego masła pokrojonego na małe kawałki
- ¼ szklanki cukru
- 1 jajko
Krem migdałowy:
- 150 g mielonych migdałów
- 3 jajka (osobno białka i żółtka)
- 1/3 szklanki cukru
- Skórka otarta z połowy pomarańczy
Wykonanie:
- Wszystkie składniki ciasta szybko zagniatamy (w razie potrzeby można dosypać jeszcze odrobinę mąki) i wyklejamy nim tortownice lub formę do tart. Ciasto nakłuwamy widelcem i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
- Podpiekamy spód tarty w temperaturze 180’C przez 20 minut, w tym czasie przygotowujemy nadzienie.
- W misce umieszczamy mielone migdały, skórkę otartą z pomarańczy, cukier oraz żółtka i miksujemy aż składniki się połączą. W osobnej misce ubijamy białko na sztywną pianę a następnie delikatnie mieszamy z masą migdałową.
- Masę przekładamy na podpieczony spód i pieczemy całość jeszcze około 25 minut.
- Upieczoną tarte migdałową studzimy, a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.