Tapenada to pasta z czarnych oliwek, kaparów i oliwy, która jest bardzo popularna w gastronomii większości krajów śródziemnomorskich. Nasz hiszpański przepis został wzbogacony dodatkiem czosnku oraz sardeli (anchois). Dzięki temu pasta ta jest bardziej wyrazista w smaku. Tapenada to bardzo łatwy w przygotowaniu i doskonały dodatek to pieczywa. Można z niego zrobić wspaniałe przystawki, na przykład prezentowane w tym artykule pincho z dojrzałym, twardym serem manchego.
Tapenada (przepis)
Składniki:
200 g czarnych oliwek bez pestek
2 ząbki czosnku
3 fileciki anchois
15 g kaparów
pieprz
100 ml oliwy z oliwek
Wykonanie:
Do miski wrzucamy oliwki, kapary, pokrojone w cienkie paski ząbki czosnku, szczyptę pieprzu oraz połowę (50 ml) oliwy. Całość dokładnie miksujemy blenderem, w międzyczasie dodając resztę oliwy, aż do uzyskania konsystencji pasty. Przygotowaną tapenadę przed podaniem najlepiej odstawić w przykrytym naczyniu na około 1 godz. do lodówki.
Przepis na pinchos z dodatkiem tapenady
Składniki:
Pasta tapenada
Anchois (1 filecik sardeli na każdą grzankę)
Twardy, dojrzały ser np. hiszpański "manchego" (1 pasek na każdą grzankę)
Kapary
Pieczywo na tosty (wasz ulubiony chleb lub bagietka)
Wykonanie:
1) Pieczywo pokroić na cienkie kromki i zrobić grzanki
2) Na patelni z niewielką ilością oliwy podsmażyć delikatnie kapary
3) Grzanki posmarować cienką warstwą tapenady i udekorować plastrami sera, kaparami oraz anchois.