Smażone mleko bo tak dosłownie należy przetłumaczyć jego nazwę to wyjątkowo prosty przepis, przy odrobinie fantazji pozwalający wyczarować prawdziwą ucztę dla naszych zmysłów. Chociaż wiele miast i regionów autonomicznych próbuje sobie przypisać jego pochodzenie, największa tradycja w wyrabianiu leche frita i jego popularność wskazuje na Kastylię i León. Chociaż przepis jest prosty, na rozkoszowanie się smakiem gotowego smażonego mleka w panierce trzeba trochę poczekać.
Podajemy najprostszy przepis na leche frita (porcje dla 6-ciu osób), ponieważ istnieje oczywiście wiele jego wariantów. Aby smak deseru był bardziej intensywny, a zapach bardziej aromatyczny najlepiej jest oddzielić do garnka połowę mleka z dodatkiem laski cynamonu (może być wanilia) oraz skórką cytrynową lub pomarańczową i postawić na ogniu do momentu gotowania. Następnie gasimy palnik i pozostawiamy pod przykryciem na około 20 minut. Wyjmujemy z mleka nadające aromat składniki i gdy będzie chłodne dolewamy do pozostałego.
Smażelina mleka:
- 500 ml mleka
- skórka cytrynowa lub pomarańczowa (alternatywnie)
- laska cynamonu (alternatywnie)
- 40 g roztopionego masła
- 60 g mąki kukurydzianej
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
- 1 jajko i 4 żółtka
- olej do smażenia
Panierka:
- 2 jajka
- szklanka bułki tartej
Do podania:
- cukier wymieszany z mielonym cynamonem
- owocowe dodatki (pomarańcza, owocowe konfitury, jeśli chcemy nadać deserowi odrobinę "charakteru" możemy go zrosić dobrym likierem)
Wykonanie:
- Mleko, masło, jajko i żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą umieszczamy w garnku i miksujemy do połączenia składników.
- Podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając. Kiedy zgęstnieje zestawiamy z ognia i wylewamy masę na natłuszczoną oliwą blachę (30x30cm, masa powinna mieć grubość około 1,5 cm).
- Kiedy masa ostygnie wstawiamy ją do lodówki (na im dłużej tym lepiej).
- Następnego dnia (lub po schłodzeniu) tniemy na kwadraty o boku 3-5 cm lub prostokąty i panierujemy dwukrotnie w jajku i bułce. Odstawiamy do lodówki na godzinę, żeby panierka stężała.
- Na patelni rozgrzewamy dużą ilość oleju i smażymy panierowany krem na złoty kolor.
- Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem.
- Podajemy na ciepło z pomarańczą lub innymi dodatkami.
Pamiętajmy, że deser ten smakuje najlepiej świeży oraz nie nadaje się do długiego przechowywania w lodówce. Mimo dużej słodyczy jest on dosyć niskokaloryczny.