W odróżnieniu od klasycznej wersji, czerwone wytrawne wino zastępuje tu cava (białe, musujące wino z Hiszpanii wytwarzane metodą szampańską). Skład uzupełniają plasterki świeżych cytrusów i/lub innych owoców (np. brzoskwiń, truskawek) oraz pomarańczowy sok lub gazowany napój. Charakteru takiej sangríi dodaje odrobina mocniejszego trunku np. brandy lub likieru pomarańczowego. Prezentujemy uniwersalny przepis na sangrię z winem musującym, pozostawiając wam możliwość dostosowania go do waszych upodobań smakowych.
Sangría de cava
Składniki:
Cava (im bardziej wytrawna tym lepiej np. brut lub brut nature), szampan lub białe wino musujące
1 brzoskwinia, 1 pomarańcza, 1 cytryna
Pomarańczowy napój gazowany (np. Fanta, Schweppes Orange itp.),
Brandy lub likier pomarańczowy (np. Cointreau lub Triple Sec)
Kostki lodu
Przygotowanie:
Owoce pokroić na kawałki, opróżnić z pestek i wrzucić na dno szklanego dzbanka, a następnie zalać je brandy lub likierem pomarańczowym (ok. 100 ml). Całość wstawić do lodówki na min. 0,5 h żeby się dobrze schłodziło.
Po wyjęciu dzbanka z lodówki wrzucić do niego kilka kostek lodu i zalać do połowy schłodzonym wcześniej napojem gazowanym.
Dzbanek uzupełnić cavą lub innym winem musującym.
Podanie:
Sangríę de cava można podać na dwa różne sposoby:
1) W kieliszku do szampana - wówczas nalewamy ją ostrożnie, tak by owoce nie wpadły do środka.
2) W kieliszku do long drinków z owocami i kostkami lodu.