Sangría de cava - przepis

Sangría to owocowy, lekko alkoholowy napój idealny na gorące, letnie wieczory. Jego najbardziej orzeźwiająca wersja to tzw. sangría de cava.

Sangría de cava - przepis na sangrię z winem musującym W odróżnieniu od klasycznej wersji, czerwone wytrawne wino zastępuje tu cava (białe, musujące wino z Hiszpanii wytwarzane metodą szampańską). Skład uzupełniają plasterki świeżych cytrusów i/lub innych owoców (np. brzoskwiń, truskawek) oraz pomarańczowy sok lub gazowany napój. Charakteru takiej sangríi dodaje odrobina mocniejszego trunku np. brandy lub likieru pomarańczowego. Prezentujemy uniwersalny przepis na sangrię z winem musującym, pozostawiając wam możliwość dostosowania go do waszych upodobań smakowych. 

Sangría de cava

Składniki:

Cava (im bardziej wytrawna tym lepiej np. brut lub brut nature), szampan lub białe wino musujące

1 brzoskwinia, 1 pomarańcza, 1 cytryna

Pomarańczowy napój gazowany (np. Fanta, Schweppes Orange itp.),

Brandy lub likier pomarańczowy (np. Cointreau lub Triple Sec)

Kostki lodu

Przygotowanie:

Owoce pokroić na kawałki, opróżnić z pestek i wrzucić na dno szklanego dzbanka, a następnie zalać je brandy lub likierem pomarańczowym (ok. 100 ml). Całość wstawić do lodówki na min. 0,5 h żeby się dobrze schłodziło.

Po wyjęciu dzbanka z lodówki wrzucić do niego kilka kostek lodu i zalać do połowy schłodzonym wcześniej napojem gazowanym.

Dzbanek uzupełnić cavą lub innym winem musującym.

Podanie:

Sangríę de cava można podać na dwa różne sposoby:

1) W kieliszku do szampana - wówczas nalewamy ją ostrożnie, tak by owoce nie wpadły do środka.

2) W kieliszku do long drinków z owocami i kostkami lodu.