Sangría - tradycyjny przepis na hiszpańską Sangrię

Sangría to niezastąpiony napój na gorące, nie tylko hiszpańskie wieczory. Jego nazwa pochodzi od wyrazu "sangre" czyli "krew". 

Przepis na tradycyjną hiszpańską Sangrie

Przepisów na sangríę są tysiące, istnieją różnorodne kombinacje owoców z czerwonym wytrawnym winem. Warto wiedzieć, że możemy zrobić podobny napój bazując na winie białym lub musującym, wtedy będziemy mieć do czynienia z sangría blanca lub sangría de cava.
 

Wino do sangrii nie musi wcale dużo kosztować. Nie ma więc potrzeby inwestować w drogą crianzę czy reservę. Wystarczy młode lub lekko starzone wino średniej jakości. Jego walory i tak będą przytłumione słodyczą owoców. Oto niezawodny przepis na domową sangrię.

Składniki:

  • 1 butelka czerwonego, wytrawnego wina
  • 2 brzoskwinie
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 1 jabłko
  • 1 banan
  • 4 czubate łyżeczki cukru
  • 60 ml ciepłej wody
  • 1-2 szczypty mielonego cynamonu
  • 100 ml mocniejszego alkoholu (np. koniak, cointreau)
  • 330 ml wody gazowanej
  • dużo kostek lodu
     
Wykonanie:

Wyciskamy sok z 1 pomarańczy oraz cytryny. Resztę owoców kroimy na cząstki (owoce możemy najpierw obrać, aby lepiej się zmacerowały), następnie umieszczamy razem z wyciśniętym z cytrusów sokiem w dużym dzbanku. Rozpuszczamy cukier w ciepłej wodzie i powstałym syropem zalewamy owoce, dosypujemy cynamon. Do dzbanka dolewamy czerwone wino i chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny.

Przed podaniem, do owoców z winem dodajemy mocny alkohol, gazowaną wodę, wsypujemy kostki lodu, mieszamy i podajemy. Podany przez nas przepis na sangrię można oczywiście zmodyfikować zmieniając proporcje, zastępując bądź zmieniając niektóre składniki.