Boczniaki to podobnie jak pieczarki grzyby uprawne. W Hiszpanii znane są pod nazwą setas de ostra. W kuchni hiszpańskiej mają nieco większe zastosowanie niż w polskiej gastronomii. Jednym z tamtejszych przepisów, który wam polecamy jest smaczna sałatka z boczniakami, prażonymi orzechami włoskimi oraz żółtym serem. Danie to jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.
Hiszpańska sałatka z boczniakami
Składniki (porcja dla 2 osób):
250 g dobrze umytych i osuszonych boczniaków
250 g sałaty np. rzymskiej
2 grubo posiekane ząbki czosnku
około 10 obranych orzechów włoskich
100 g twardego, dojrzałego sera (np. iberyjskiego lub manchego)
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Wykonanie:
1) Na odrobinie oliwy z oliwek podsmażamy czosnek oraz przyprawione solą i pieprzem kawałki boczniaków, tak by były lekko ozłocone z każdej ze stron.
2) Na tej samej patelni delikatnie prażymy kawałki orzechów włoskich.
3) Na talerzykach lub miseczkach wykładamy kawałki porwanej w palcach sałaty. Następnie kładziemy na nie ciepłe boczniaki z czosnkiem, uprażone orzechy oraz cienkie plasterki sera. Całość polewamy oliwą z oliwek i podajemy z kawałkami chrupiącej bagietki lub chleba.