Polvorones - ciastka z Andaluzji. Przepis.

My w Święta Bożego Narodzenia upajamy się imbirowym zapachem pierników, a Hiszpanie migdałowo-cynamonowym aromatem polvorones. Są to bardzo kruche ciasteczka, którym na słodkim, świątecznym stole zwykle towarzyszy turrón czyli hiszpański nugat.

Polvorones to kuzyni popularnych w całej Hiszpanii ciastek o nazwie mantecados. Zasadnicza różnica polega na tym, że te drugie nie mają w składzie migdałów, nie są kruche, mają okrągły lub owalny kształt oraz spożywa się je w tym kraju przez cały rok. Polvorones przygotowuje się je na bazie smalcu z dodatkiem zmielonych migdałów i aromatycznego cynamonu. Ciasteczka te obsypane cukrem pudrem, zawinięte w papier sprzedawane są jako bożonarodzeniowy przysmak. Pochodzenie polvorones przypisuje się Andaluzji i datuje się na XVI wiek. Najsłynniejsze są te produkowane w miejscowości Estepa niedaleko Sewilli, równie znakomite wytwarza się poza Andaluzją w miejscowości Tordesillas (niedaleko Valladolid, Kastylia i León). Nazwa polvorón pochodzi najprawdopodobniej od hiszpańskiego wyrazu "polvo" (proszek) i kojarzy się z cukrem pudrem, którym posypujemy te aromatyczne ciasteczka przed podaniem na stół. Przepis jest bardzo prosty i tani, a satysfakcja wielbicieli słodkości gwarantowana.

Przepis na hiszpańskie ciastka na Boże Narodzenie - polvorones

Składniki:

  • 230 g mąki
  • 110 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka startego cynamonu
  • 1 łyżeczka nasion kardamonu rozbitych w moździerzu
  • 200 g smalcu roztopionego i ostudzonego
  • 110 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki zimnej wody

Przygotowanie:

  1. Smalec ubijamy z cukrem pudrem mikserem. Dodajemy mąkę, migdały, cynamon, kardamon i wodę.
  2. Miksujemy do połączenia składników. Masa jest dość rzadka. Formujemy z niej kulę i wstawiamy na 2 godziny do lodówki, żeby stężała.
  3. Na obsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość około 5 milimetrów i wycinamy szklanką lub kieliszkiem niewielkie ciasteczka.
  4. Ciasteczka układamy na wyłożonej pergaminem blasze i pieczemy na złoty kolor 15 minut w 170’C.
  5. Przed podaniem ostudzone ciasteczka obsypujemy cukrem pudrem.
  6. Ciasteczka przełożone pergaminem można przechowywać w szczelnych pojemnikach nawet kilka tygodni.