Pintxo z chorizo i papryczką padron

Przepis na pincho z chorizo i papryczką padron Typowe baskijskie przekąski pintxos (hiszp. pinchos) są zwykle łatwe w przygotowaniu i zawsze wyjątkowo smaczne. Hiszpańską kiełbasę chorizo znaleźć można w większości supermarketów w Polsce. Dostępne są już u nas również zielone papryczki padron prosto z położonej nad Atlantykiem Galicji. Jednym z popularnych pintxo jest podane na grzance pimiento de Padrón z kawałkiem chorizo lub najlepiej podobną w smaku pikantną kiełbaską o nazwie chistorra. Przepis jest bardzo prosty, zatem do dzieła!

Pintxo z chorizo i papryczką pimiento de padron

Składniki na 18szt:

1 bagietka pokrojona na małe kanapeczki

18 szt. papryczek padron

Kiełbasa chorizo pokrojona na plastry grubości ok 1 cm (lub jedna chistorra)

Oliwa z oliwek, sól, ząbek czosnku,

Przygotowanie:

Na gorącej patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek złocimy kromki bagietki, a następnie nacieramy je obranym ząbkiem czosnku. Grzanki z pieczywa możemy również zrobić w piekarniku (w tem.200’C ok 5 minut).

Na suchej patelni z obu stron podsmażamy chorizo (z kiełbasy i tak wytopi się sporo tłuszczu),odkładamy na talerz.

Na oliwie z oliwek smażymy papryczki (uwaga, lepiej się odsunąć, mogą pryskać olejem!). Odsączamy papryczki z nadmiaru tłuszczu i solimy.

Na każdej grzance układamy papryczkę i plasterek podsmażonej kiełbasy chorizo, przekłuwamy wykałaczką, smacznego!