Pierożki z sobrasadą i miodem – przepis

Sobrasada to regionalna wędlina Balearów. Stanowi swego rodzaju kompromis związany z wilgotnym klimatem panującym na tych śródziemnomorskich wyspach.

Sprawdzony przepis na pierożki z Majorki W przeciwieństwie do kontynentalnej Hiszpanii na Majorce, Minorce, Ibizie i Formenterze nie możliwe jest wolne dojrzewanie szynek na suchym powietrzu. Mięso wieprzowe mieszano więc z suszoną papryką i ugniatano ręcznie co sprawiało, że miało miękką konsystencję i można je było w ten sposób zakonserwować. Powstała w ten sposób wędlina nosiła regionalną nazwę sobrasada. Zwykło się ją jadać w najprostszy sposób, smarując nią kromki chleba. Aktualnie na Balearach produkuje się sobrasadę nowoczesnymi metodami chociaż nadal istnieją manufaktury, które wytwarzają ją w sposób tradycyjny.

Wędlina ta stała się ważnym składnikiem wielu wyjątkowo oryginalnych wyspiarskich dań. Jednym z nich są pierożki nadziewane pikantną sobrasadą połączoną ze słodkim miodem (Empanadillas de sobrasada y miel), które najlepiej smakują podawane na zimno.

Składniki:

Na farsz:

200g sobrasady

3 łyżki miodu

Na ciasto:

250 g maki pszennej

1 jajko

120 g zimnego masła pokrojonego w kostkę

40 ml zimnej wody

½ łyżeczki soli

Dodatkowo:

jajko do posmarowania pierożków

ziarno sezamu

Wykonanie

Ciasto:

Wszystkie składniki umieszczamy w misce a następnie rozcieramy między palcami i łączymy w kulę. Przykrywamy ciasto folią i odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.

Farsz:

  1. Sobrasadę mieszamy z miodem.
  2. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 1,5 mm.
  3. Wycinamy z ciasta krążki o średnicy około 9 cm, na każdym krążku układamy łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi do środka aby utworzyć trójkąciki.
  4. Pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnem sezamu.
  5. Pieczemy na złoty kolor w 180’C (około 15-20 minut).

Jakie wino dobrać do empanadillas de sobrasada y miel?

Czy można udanie dobrać wino do tak przewrotnego połączenia smaków, słodkiego miodu z pikantną wędliną? To prawdziwie karkołomne zadanie, aczkolwiek jak najbardziej wykonalne. Z tego typu daniami harmonię można uzyskać komponując je jedynie z andaluzyjską sherry fino lub manzanillą, ewentualnie z szampanem lub cavą. Efekt jest zdumiewająco wspaniały.