Papryczki piquillo nadziewane serem owczym – przepis

Pimiento de piquillo to nazwa charakterystycznej ze względu na swój kształt i wyborny smak papryki uprawianej w okolicach miejscowości Lodosa w hiszpańskiej Nawarze (produkt chroniony geograficznie). Swoją nazwę "piquillo" wywodzi od słowa "pico" czyli dziób, z powodu trójkątnej formy.

Papryka piquillo jest niewielka, ma żywy czerwony kolor i maksymalnie 7 cm długości. W Hiszpanii łatwo ją kupić w każdym supermarkecie, sprzedaje się ją w konserwach lub w słoiczkach. W gastronomii często są nadziewane farszem, szczególnie rybami (dorszem lub morszczukiem), serami, grzybami, mięsem lub owocami morza.

Przepis na nadziewane papryczki Prezentujemy przepis na podsmażane na patelni papryczki pimientos de piquillo nadziewane twardym, dojrzewającym serem owczym, podawane w sosie z oliwy, octu winnego i cebulki. To jedna z najwyśmienitszych hiszpańskich tapas. Wyjątkowo łatwa i szybka w przygotowaniu.

Składniki  na przystawkę dla 4 osób:

  • 12 papryczek pimientos del piquillo (z zalewy)
  • 15 dag twardego, dojrzewającego sera owczego (np. queso de Roncal lub pecorino)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego z Jerez (najlepiej z winogron Pedro Ximenez), może być również ocet balsamiczny z Modeny
  • 1/2 małej cebulki drobno posiekanej
  • szczypior pokrojony na kawałki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Sos:

Do naczynia wlać oliwę oraz ocet balsamiczny, dosypać cebulkę i szczypior, przyprawić szczyptą soli i pieprzu. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.

Papryczki:

  1. Pokroić ser w trójkąciki o długości około 5 cm i grubości 0,5 cm.
  2. Wyjąć papryczki z puszki lub słoiczka, do każdej z nich włożyć trójkąciki sera
    (powinien wystawać z nich około 1 cm sera).
  3. Na patelni podgrzać oliwę, położyć na niej papryczki. Piec krótko na średnim
    ogniu z każdej strony (do momentu gdy ser zacznie się roztapiać).

Gorące papryczki rozłożyć na talerzykach lub miseczkach i polać przygotowanym sosem. Można je również serwować na zimno.