Papryka piquillo jest niewielka, ma żywy czerwony kolor i maksymalnie 7 cm długości. W Hiszpanii łatwo ją kupić w każdym supermarkecie, sprzedaje się ją w konserwach lub w słoiczkach. W gastronomii często są nadziewane farszem, szczególnie rybami (dorszem lub morszczukiem), serami, grzybami, mięsem lub owocami morza.
Prezentujemy przepis na podsmażane na patelni papryczki pimientos de piquillo nadziewane twardym, dojrzewającym serem owczym, podawane w sosie z oliwy, octu winnego i cebulki. To jedna z najwyśmienitszych hiszpańskich tapas. Wyjątkowo łatwa i szybka w przygotowaniu.
Składniki na przystawkę dla 4 osób:
- 12 papryczek pimientos del piquillo (z zalewy)
- 15 dag twardego, dojrzewającego sera owczego (np. queso de Roncal lub pecorino)
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego z Jerez (najlepiej z winogron Pedro Ximenez), może być również ocet balsamiczny z Modeny
- 1/2 małej cebulki drobno posiekanej
- szczypior pokrojony na kawałki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Sos:
Do naczynia wlać oliwę oraz ocet balsamiczny, dosypać cebulkę i szczypior, przyprawić szczyptą soli i pieprzu. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
Papryczki:
- Pokroić ser w trójkąciki o długości około 5 cm i grubości 0,5 cm.
- Wyjąć papryczki z puszki lub słoiczka, do każdej z nich włożyć trójkąciki sera
(powinien wystawać z nich około 1 cm sera). - Na patelni podgrzać oliwę, położyć na niej papryczki. Piec krótko na średnim
ogniu z każdej strony (do momentu gdy ser zacznie się roztapiać).
Gorące papryczki rozłożyć na talerzykach lub miseczkach i polać przygotowanym sosem. Można je również serwować na zimno.