Ten dosyć łatwy przepis wymaga jednak odrobinę czasu (odsalanie dorsza) i uwagi, szczególnie przy nadziewaniu papryczek i nakładaniu ich na talerz. Sekretem wybornego farszu jest delikatne mięso ryby uzupełnione drobno posiekaną zieloną papryką, cebulą oraz czosnkiem.
Pimientos del piquillo rellenos de bacalao
Składniki (jako przystawka dla 4 osób):
- 12 papryczek piquillo w zalewie z puszki lub słoika
- 400 g odsolonego dorsza (odfiletowanego)
- 200 g cebuli
- 100 g zielonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- oliwa z oliwek extra virgin
- sól
Przygotowanie:
- Filet z solonego dorsza podgrzać w garnku w niedużej ilości wody do momentu jej wrzenia, najlepiej skórą ku górze (łatwiej będzie ją później ściągnąć). Wywar przelać do oddzielnego naczynia. Porozrywać palcami mięso ryby na drobne strzępy.
- Pokroić zieloną paprykę, cebulę oraz czosnek w drobne kosteczki. Warzywa lekko zarumienić na patelni z odrobiną oliwy. Następnie dodać na patelnię dorsza, dobrze zamieszać i krótko smażyć, do czasu aż całość farszu się zrumieni.
- Uważnie odsączyć papryczki piquillo z zalewy, tak by nie porozrywały się. Równie ostrożnie nadziewać je przygotowanym farszem (papryczki są delikatne i łatwo się rozpadają).
- Podgrzać piekarnik do 180'C. Rozłożyć nadziane papryczki na blasze, polać je z wierzchu oliwą z oliwek i piec je przez około 20 minut.
- W międzyczasie przygotować sos. Odstawiony wywar z solonego dorsza podgrzewać w rondlu by trochę odparował i zagęścił się. Następnie dodać do niego 2 łyżki śmietany i dobrze zamieszać.
- Na środek talerza lub glinianych miseczek wylać przygotowany sos. Ostrożnie przełożyć na naczynia nadziewane papryczki. Skropić je z wierzchu oliwą z oliwek i podawać na ciepło.