Papryczki piquillo nadziewane dorszem - przepis

Pimientos del piquillo, nawarreńskie czerwone papryczki, smakują wybornie w wielu postaciach. Wśród różnorodnych farszów jednym z najpopularniejszych i zarazem najciekawszych jest nadzienie z dorsza.

Ten dosyć łatwy przepis wymaga jednak odrobinę czasu (odsalanie dorsza) i uwagi, szczególnie przy nadziewaniu papryczek i nakładaniu ich na talerz. Sekretem wybornego farszu jest delikatne mięso ryby uzupełnione drobno posiekaną zieloną papryką, cebulą oraz czosnkiem.
Przepis na nadziewane papryczki
Pimientos del piquillo rellenos de bacalao

Składniki (jako przystawka dla 4 osób):

  • 12 papryczek piquillo w zalewie z puszki lub słoika
  • 400 g odsolonego dorsza (odfiletowanego)
  • 200 g cebuli
  • 100 g zielonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • sól


Przygotowanie:

  1. Filet z solonego dorsza podgrzać w garnku w niedużej ilości wody do momentu jej wrzenia, najlepiej skórą ku górze (łatwiej będzie ją później ściągnąć). Wywar przelać do oddzielnego naczynia. Porozrywać palcami mięso ryby na drobne strzępy.
  2. Pokroić zieloną paprykę, cebulę oraz czosnek w drobne kosteczki. Warzywa lekko zarumienić na patelni z odrobiną oliwy. Następnie dodać na patelnię dorsza, dobrze zamieszać i krótko smażyć, do czasu aż całość farszu się zrumieni.
  3. Uważnie odsączyć papryczki piquillo z zalewy, tak by nie porozrywały się. Równie ostrożnie nadziewać je przygotowanym farszem (papryczki są delikatne i łatwo się rozpadają).
  4. Podgrzać piekarnik do 180'C. Rozłożyć nadziane papryczki na blasze, polać je z wierzchu oliwą z oliwek i piec je przez około 20 minut.
  5. W międzyczasie przygotować sos. Odstawiony wywar z solonego dorsza podgrzewać w rondlu by trochę odparował i zagęścił się. Następnie dodać do niego 2 łyżki śmietany i dobrze zamieszać.
  6. Na środek talerza lub glinianych miseczek wylać przygotowany sos. Ostrożnie przełożyć na naczynia nadziewane papryczki. Skropić je z wierzchu oliwą z oliwek i podawać na ciepło.