To prosta, a zarazem bardzo smaczna hiszpańska przystawka podawana na ciepło. Jedyna trudność w przygotowaniu jej wiąże się z oczyszczeniem papryczek padron z drobnych pestek. Jest to nie tyle skomplikowane, co dosyć czasochłonne. Z pewnością warte odrobiny zachodu. W przepisie ważny jest dobór odpowiedniego sera, który będzie stanowić farsz. Musi być dosyć miękki, jednak nie aż tak bardzo jak sery typu camembert lub brie, tak by w trakcie krótkiego opiekania papryczek na oliwie zdołał przybrać ciągliwą konsystencję.
Papryczki pimientos de Padrón nadziewane serem
Składniki (jako tapas dla 2 osób)
200 g papryczek padron, najlepiej większych
200 g miękkiego sera (np. scamorza lub tetilla)
Oliwa z oliwek
Wykonanie:
1) Papryczki padron wymyć i osuszyć. Następnie naciąć wzdłużnie z jednej strony. Przez nacięcie delikatnie wyjąć gniazda nasienne wraz z wszystkimi pestkami.
2) Delikatnie włożyć do wnętrza papryczek kawałki sera wyprofilowane lub wycięte do stożkowatego kształtu.
3) Na patelnię wlać średnią ilość oliwy i podgrzać ją na średnim ogniu. Papryczki podsmażać z każdej strony obracając je do momentu aż zaczną pojawiać się na skórkach ciemne plamki.
4) Usmażone papryczki zdjąć na chwilę z patelni na papierowy ręcznik i poczekać aż odsączy się z nich nadmiar oliwy.
5) Podawać od razu na talerzyk lub glinianą miseczkę do tapasów.
Smażone papryczki padron nadziewane serem smakują wybornie popijane zimnym piwem lub białym winem. Smacznego!