Pa amb tomàquet (po hiszpańsku pan con tomate czyli zwyczajnie chleb z pomidorem) to przy całej swojej prostocie idealne połączenie białego chleba, dojrzałych pomidorów, czosnku oraz oliwy z oliwek. W przeciwieństwie do bruschetty pomidory w tej potrawie są ścierane (bądź nawet bezpośrednio wcierane w pieczywo) zamiast być pociętymi na drobne kawałki. Typowy pa amb tomàquet robiony jest na wielkich kromkach katalońskiego, wiejskiego chleba zwanego tam "pa de pagès".
W barach i restauracjach hiszpańskich nie zwykło się go podawać jako darmowy dodatek do dań głównych lecz jako klasyczna przystawkę. Ciekawostką jest to, że właściciele warzywnych kramów w Katalonii zwykli dzielić oferowane przez siebie pomidory na sałatkowe oraz te, które służą do przyrządzania pa amb tomàquet: mocno dojrzałe, małych rozmiarów i wyjątkowo soczyste.
Składniki dla 4 osób:
- 4 kromki wiejskiego chleba
- 2-3 ząbki czosnku, obrane
- 2 dojrzałe pomidory
- Oliwa z oliwek
- Sól do smaku
Wykonanie:
- Aby zrobić grzanki z chleba, wkładamy go na parę minut do mocno nagrzanego piekarnika.
- W tym czasie przekrajamy pomidory na połówki i ścieramy na tarce o grubych oczkach (zaczynając od strony przekrojonej, tak aby na końcu pozostała nieprzetarta na tarce skóra pomidora którą wyrzucamy).
- Ciepłe jeszcze grzanki smarujemy ząbkiem czosnku, polewamy oliwą z oliwek i rozkładamy na nich przetarte pomidory. Dosalamy do smaku i natychmiast podajemy.