Tradycyjne magdalenki to francuskie ciastka o muszelkowatym kształcie. Znane są dosyć dobrze w Polsce, ponieważ według pewnej legendy w powstanie przepisu wplątany jest "okruszek" historii naszego kraju. Jednak rekordy popularności słodkie, aromatyzowane cytryną magdalenki biją w Hiszpanii, gdzie znane są jako "magdalenas". Istnieje tam legenda stojąca w opozycji do polsko-francuskiego wątku związanego z genezą powstania przepisu. Otóż pewna Magdalena miała raczyć owymi ciasteczkami pielgrzymujących do grobu św. Jakuba w Santiago de Compostela co tłumaczy charakterystyczny kształt pierwowzoru.
Z czasem, wraz ze wzrostem popularności magdalenek w Hiszpanii ciasteczka utraciły muszelkowatą formę na rzecz tej, zbliżonej do popularnych muffinów. Obecnie kupowane są tam najczęściej wczesnym rankiem w cukierniach lub supermarketach przez mężczyzn, którzy zanoszą je pospiesznie dla pozostałej części rodziny.
Składniki (na 12 sztuk):
- 5 jajek
- 120 g cukru
- 120 g masła (roztopionego)
- 200 g mąki pszennej
- 1łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z połowy cytryny i połowy pomarańczy
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i przy pomocy miksera lub łyżki szybko łączymy. Formę do babeczek wykładamy papierowymi papilotkami i przekładamy do nich ciasto, pamiętając aby wypełniać foremki do 2/3 wysokości, gdyż magdalenki urosną. Pieczemy w 180'C przez 20 minut.