San Gines - najsłynniejsze churros w Madrycie

Madryt i churros - Chocolatería de San Ginés

Madrycka czekoladziarnia Chocolatería de San Ginés rozpoczęła swoją działalność w 1894 roku jako "La Buñolería - churrería de San Ginés". Jej specjałem od zawsze były churros podawane w towarzystwie gorącej czekolady.

Słodkościami tymi raczyła wówczas przede wszystkim mieszkańców Madrytu opuszczjących po spektaklach pobliski Teatr Królewski. Tradycja serwowania wyśmienitych churros przetrwała tam po dziś dzień, i skusiła swoją sławą wiele słynnych osobistości ze świata sztuki, showbiznesu i polityki. Z wiadomych względów czekoladziarnia ta stała się także jedną z gastronomicznych atrakcji Madrytu.

Chocolatería de San Ginés znajduje się niedaleko popularnego deptaka Calle Arenal, prowadzącego spod placu Puerta del Sol do Teatro Real. Dotrzeć do niej można skręcając w ciasny pasaż Pasadizo de San Ginés łączący ulicę Arenal z ulicą Mayor. Mniej więcej w połowie tej uliczki znajdziecie dwa osobne wejścia prowadzące do wnętrza czekoladziarni.

Chocolatería de San Ginés - najlepsze Churros w Madrycie Chocolatería de San Ginés efektywnie konsumuje swoją popularność i jest otwarta 24 godziny na dobę przez 365 dni w roku. W 2014 roku odwiedziło ją ponad 10.000 smakoszy. Właściciele tej gastronomii otworzyli nawet czekoladziarnie z logo San Ginés w miastach daleko poza Hiszpanią: Tokio, Szanghaju i Bogocie.

Jedno z wejść Chocolatería de San Ginés w Madrycie prowadzi do pomieszczenia w którym można zakupić churros na wynos lub ewentualnie zjeść je na stojąco wpatrując się w czarno-białe fotografie celebrytów goszczących w niej na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat.

Tuż obok jest wnętrze ekskluzywnej cukierni z prawdziwego zdarzenia, pełnej stylowych mebli, lamp, stolików, krzeseł i luster. W powietrzu unosi się oczywście zapach czekolady oraz smażonych churros. Ci którzy nie pomieszczą się wewnątrz mogą mieć szczęście spocząć przy rozstawionych na zewnątrz stolikach.

Madrycki przysmak serwowany jest w Chocolatería de San Ginés w dwóch typowych formach: churros (owalne i cienkie) oraz porras (proste i grube). W ciągu zwykłego dnia wyrabia się tam około 4.000 porcji tych słodkości. Pomimo popularności czekoladziarni wśród setek tysięcy turystów odwiedzających co roku Madryt można wciąż cieszyć się kameralną atmosferą Chocolatería de San Ginés. Wytarczy wybrać tylko odpowiedni dzień w roku lub porę poza godzinami szczytu.

A churros i czekolada w Chocolatería de San Ginés? Jeśli nawet nie są najlepsze w całym Madrycie, to z pewnością wyśmienite i warte grzechu.