Południowo-wschodni region Hiszpanii poszczycić się może niezwykle pożądaną, i jedną z najdroższych przypraw na świecie – szafranem. Spaloną słońcem, piaszczystą ziemię, wczesną wiosną przykrywa fioletowy dywan z płatków krokusów. Ich pręciki zbierane są ręcznie, a następnie suszone na słońcu. Z 200 kwiatków uzyskuje się zaledwie około 1 grama szafranu! Daje to wyobrażenie, jak wiele pracy wymaga zdobycie choćby kilograma tej niezwykłej przyprawy.
Jeśli będziecie kupować szafran, zwróćcie uwagę, żeby były to całe niteczki, nie kupujcie mielonego, bo zapewne szafranu będzie tam niewielki odsetek, resztę natomiast wypełni kurkuma i inne tanie szafrano-podobne substancje.
Składniki:
- 300 ml pełnotłustego mleka
- 200 ml śmietanki kremówki 36%tłuszczu
- 4 żółtka
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- ½ łyżeczki nitek szafranu
Wykonanie:
- Gotujemy mleko z dodatkiem niteczek szafranu, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na 10 minut, aby uwolnił się aromat i niezwykły kolor.
- Przelewamy miksturę do miski ustawionej w kąpieli wodnej i dodajemy do niej żółtka oraz cukier. Mieszamy trzepaczką cały czas, aż masa zacznie gęstnieć (uważajcie aby się nie zważyła). Jak tylko konsystencja masy zacznie przypominać gęstą śmietanę, przestawiamy ją do naczynia z zimną wodą, aby schłodzić. Dodajemy śmietankę, mieszamy, i całość przekładamy do zamrażalnika.
- Po godzinie wyciągamy masę i energicznie mieszamy, czynność tą powtarzamy jeszcze 3 razy co pół godziny ( aby nie powstały grudki, tylko kremowa masa). Zostawiamy lody jeszcze na minimum 3 godziny w zamrażalniku. Na 20 minut przed podaniem przekładamy lody szafranowe do lodówki aby nieco odtajały.