Uważa się, że przepis na oryginalną salsę pepitoria pochodzi z kuchni arabskiej. Smak tego sosu jest często wzbogacany poprzez dodanie aromatycznych składników: szafranu, białego wina, czosnku lub gałki muszkatołowej. Sposób przyrządzania "en pepitoria" głównie ma zastosowanie w przypadku dań z drobiu, szczególnie z kury lub kurczaka. Prezentujemy hiszpański przepis na kurczaka w sosie migdałowym (pollo en pepitoria) autorstwa Katarzyny Zając (mirabelkowy.blogspot.com).
Składniki (porcje dla 4 osób):
- 1 mały kurczak
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki mielonych migdałów
- 3 żółtka jajek ugotowanych na twardo
- 1 szklanka białego wina (wytrawnego)
- 2-3 łyżki mąki
- sól i pieprz
- 1 liść laurowy
- szczypta szafranu (można zastąpić kurkumą)
- oliwa
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na porcje.
- Przyprawić solą i pieprzem, następnie obtoczyć w mące.
- Na patelni rozgrzać oliwę i zrumienić kawałki kurczaka ze wszystkich stron.
- Kawałki mięsa umieścić w garnku z grubym dnem.
- Na patelni lekko podsmażyć posiekaną cebulę i dodać ją do garnka z mięsem. Wlać 1 szklankę wody, dodać liść laurowy, szafran i przyprawić solą oraz pieprzem do smaku.
- Całość przez około 30 minut dusić pod przykryciem na małym ogniu.
- Ugotowane żółtka, mielone migdały i czosnek zmiksować w blenderze lub utrzeć w moździerzu. Powstałą masę dodać do kurczaka, wlać wino i dokładnie wymieszać, żeby powstał jednolity sos.
- Całość dusić jeszcze przez około 20 minut bez przykrycia, do czasu aż mięso będzie miękkie, a sos nabierze odpowiedniej konsystencji.
Przełożyć porcje kurczaka na talerze i obficie polać pozostałym w garnku sosem.
przepis oraz zdjęcia - Katarzyna Zając (mirabelkowy.blogspot.com)