Niepowtarzalny smak zawdzięcza orientalnym przyprawom, przywiezionym do Hiszpanii przez Maurów: goździkom i cynamonowi. By móc się nim delektować wcale nie trzeba się fatygować i lecieć do Hiszpanii. Przepis na pollo al chilindrón nie jest skomplikowany a składniki łatwo dostępne.
Składniki dla 4 bardzo głodnych osób:
1 kurczak podzielony na kawałki
8 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki hiszpańskiej szynki serrano pokrojonej w kostkę (lub innej szynki dojrzewającej)
1 duża cebula pokrojona w piórka
5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
3 czerwone papryki pokrojone w paski
2 puszki pomidorów
2 listki laurowe
4 goździki
1 laska cynamonu
2 ostre papryczki chilii posiekane (jeśli wolicie danie mniej ostre nie dodawajcie pestek)
sól do smaku
Wykonanie pollo al chilindrón:
1) Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kawałki kurczaka na złoty kolor (około 5 minut).
2) Wykładamy mięso na talerz, a na patelnie wrzucamy szynkę, cebulę, czosnek i paprykę.
3) Smażymy na wolnym ogniu.
4) Kiedy cebula będzie miękka, dodajemy pomidory, listki laurowe, paprykę chilii, cynamon i goździki.
5) Kiedy całość zacznie się gotować, wrzucamy wcześniej podsmażone mięso kurczaka.
6) Zmniejszamy płomień, przykrywamy patelnię i dusimy pół godziny, następnie zdejmujemy przykrywkę i dalej dusimy przez 20 minut ( w tym czasie sos odparuje i stanie się gęsty).
Jeszcze lepszy efekt otrzymamy jeżeli w celu uzyskania wywaru zamiast pomidorów z puszki użyjemy 3-5 świeżych pomidorów obranych ze skórki oraz szklankę białego wytrawnego wina. Pollo al chilindrón podajemy z kawałkami chleba, który moczymy w sosie.
Jakie wino dobrać do pollo al chilindrón?
Potrawy w stylu "al chilindrón" cechuje wyjątkowa intensywność smaku zawdzięczana przyprawom. Nie zaleca się więc do nich picia win delikatnych, mało wyrazistych pod względem aromatu i smaku. Potrzebować będziemy wina czerwonego, bardzo skoncentrowanego i intensywnego. Idealne będą te z apelacji D.O. Toro, D.O. Somontano i D.O. Ribera del Duero.