Pieczony kurczak po katalońsku to danie proste w przygotowaniu i niezbyt czasochłonne. Na jego wyborny smak wpływa sos będący ciekawym połączeniem ciekawych smaków i aromatów, szczególnie suszonych śliwek (mogą być dodatkowo rodzynki), cynamonu i orzeszków piniowych. Najlepiej przepis wzbogacić dodatkiem aromatycznego alkoholu np. brandy z Jerez lub wina.
Kurczak po katalońsku (Pollo asado a la catalana)
Składniki dla 4 osób:
8 kawałków kurczaka (udka/pałki)
1 duża cebula okrojona w kosteczkę
3 ząbki czosnku drobno posiekane
2 pomidory, obrane ze skorki i pokrojone w kostkę
16 suszonych śliwek
40g orzeszków piniowych
2 szklanki brandy
laska cynamonu (lub ćwierć łyżeczki cynamonu mielonego)
sól i pieprz do smaku
oliwa do smażenia
Wykonanie:
Podsmażyć kurczaka na oliwie na złoty kolor, następnie i przełożyć go do żaroodpornej brytfanny.
Na tej samej patelni na której smażyliśmy kurczaka podsmażamy cebulę z czosnkiem na złoty kolor. Dodajemy pomidory, smażymy chwilę i podlewamy całość brandy.
Odparowujemy alkohol z brandy i smażymy jeszcze około 2-3 minuty, mieszając całość.
Przekładamy zawartość patelni do wysokiego naczynia i blenderujemy na gładki sos.
Sos doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy do niego cynamon i suszone śliwki.
Polewamy sosem kurczaka i posypujemy orzeszkami piniowymi.
Pieczemy całość w piekarniku w 190'C przez około 35 minut. Gotowe :)