Kurczak po katalońsku - przepis

Pollo asado a la catalana to jedno z najpopularniejszych dań mięsnych związanych z tradycyjną kuchnią katalońską. To jedna ze świątecznych potraw Katalończyków. Całorocznie można ją znaleźć w menu wielu restauracji w Barcelonie i okolicach.

Przepis na pieczonego kurczaka po katalońsku Pieczony kurczak po katalońsku to danie proste w przygotowaniu i niezbyt czasochłonne. Na jego wyborny smak wpływa sos będący ciekawym połączeniem ciekawych smaków i aromatów, szczególnie suszonych śliwek (mogą być dodatkowo rodzynki), cynamonu i orzeszków piniowych. Najlepiej przepis wzbogacić dodatkiem aromatycznego alkoholu np. brandy z Jerez lub wina.

Kurczak po katalońsku (Pollo asado a la catalana)

Składniki dla 4 osób:

8 kawałków kurczaka (udka/pałki)

1 duża cebula okrojona w kosteczkę

3 ząbki czosnku drobno posiekane

2 pomidory, obrane ze skorki i pokrojone w kostkę

16 suszonych śliwek

40g orzeszków piniowych

2 szklanki brandy

laska cynamonu (lub ćwierć łyżeczki cynamonu mielonego)

sól i pieprz do smaku

oliwa do smażenia

Wykonanie:

Podsmażyć kurczaka na oliwie na złoty kolor, następnie i przełożyć go do żaroodpornej brytfanny.

Na tej samej patelni na której smażyliśmy kurczaka podsmażamy cebulę z czosnkiem na złoty kolor. Dodajemy pomidory, smażymy chwilę i podlewamy całość brandy.

Odparowujemy alkohol z brandy i smażymy jeszcze około 2-3 minuty, mieszając całość.

Przekładamy zawartość patelni do wysokiego naczynia i blenderujemy na gładki sos.

Sos doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy do niego cynamon i suszone śliwki.

Polewamy sosem kurczaka i posypujemy orzeszkami piniowymi.

Pieczemy całość w piekarniku w 190'C przez około 35 minut. Gotowe :)