Podstawą sosu bilbaina są podsmażane na oliwie czosnek, natka pietruszki oraz zwykle także odrobina pikantnej, suszonej papryki. Jego nazwa wywodzi się od baskijskiego miasta Bilbao. Używa się go w Hiszpanii jako dodatek do pieczonego drobiu oraz ryb. Do najpopularniejszych hiszpańskich potraw "a la bilbaina" należą pieczona dorada, dorsz, tuńczyk, okoń morski, kurczak oraz właśnie przepiórki. Te, mają bardzo smaczne i zdrowe mięso, które jest coraz bardziej cenione oraz łatwiej dostępne w Polsce. W naszym przepisie na codornices a la bilbaina baskijską salsę zagęściliśmy poprzez dodanie bułki tartej.
Przepiórki w sosie salsa bilbaina
Składniki dla 2 osób:
4 przepiórki rozpłaszczone
2 łyżki masła
4 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki tartej bułki
2 posiekane ząbki czosnku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek z masłem. Smażymy na nim przepiórki na złoty kolor po około 15 minut z każdej strony.
Przepiórki przekładamy w ciepłe miejsce, a na patelnię (na oliwę z masłem, na którym smażyliśmy ptaki) dosypujemy bułkę tartą, czosnek i natkę pietruszki.
Krótko smażymy całość, a następnie aromatyczna posypką przykrywamy każdą z przepiórek.