Królik w białym winie - przepis

Hiszpański przepis na królika duszonego w białym winie (conejo al vino blanco) Mięso królicze oraz zajęcze cieszą się wielkim uznaniem w hiszpańskiej gastronomii. Potrawy takie jak kataloński ryż z królikiem (arros amb conill), aragoński królik ze ślimakami (conejo con caracoles), popularny w Murcji królik w pomidorach (conejo con tomate) czy królik w sosie czosnkowym z Kastylii La Manchy (conejo al ajillo) to pozycje obowiązkowe w menu regionalnych restauracji. Mięso królicze doskonale komponuje się z winem, zarówno białym i czerwonym. Potrawa ta nabiera dzięki niemu wykwintnego charakteru. Prezentujemy popularny w Hiszpanii przepis na królika duszonego w białym winie z czosnkiem, cebulą i tymiankiem (conejo al vino blanco). 

Składniki (na 4 porcje):

1 królik podzielony na 8 części (o wadze około 1,5 kg)
250 ml białego wytrawnego wina
300 ml bulionu warzywnego
3 ząbki czosnku
8 małych cebulek, obranych z łupinek
4 gałązki tymianku
3 łyżki oliwy z oliwek
2 liście laurowe
Sól

Wykonanie:

1) Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy cebulki na złoty kolor. Przekładamy cebulki na talerz i odstawiamy na bok.

2) Na patelni podsmażamy posolone kawałki królika, a następnie zalewamy go białym winem, dodajemy cebulki, zgniecione ząbki czosnku, liście laurowe i gałązki tymianku.

3) Kiedy wino zacznie się gotować dolewamy bulion warzywny, zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i dusimy na niewielkim ogniu przez około 1,5 godziny.

4) Przekładamy na talerz królika oraz cebulki, sos natomiast redukujemy na dużym ogniu aż się zagęści.

5) Polewamy sosem królika i podajemy z pieczonymi ziemniakami lub pieczywem, najlepiej w towarzystwie kieliszka białego wytrawnego wina.

Jakie wino dobrać do conejo al vino blanco?

Najbezpieczniejszym winem wspaniale komponującym się z delikatnym mięsem królika jest subtelne, białe chardonnay. Idealnym może okazać się również mariaż z pinot gris (lub po włosku: pinot grigio).