Są oczywiście pewne różnice sprawiające, że jakość wytwarzanej morcilli przewyższa z reguły gastronomiczną użyteczność typowej polskiej kaszanki. Podstawową różnicą pomiędzy morcillą i kaszanką jest to, że w skład tej pierwszej wchodzi ryż, natomiast w drugim przypadku jest to kasza.
Podany poniżej przepis pozwala uczynić z kaszanki (lub morcilli) ciepłą przekąskę, wyjątkowo apetyczną, łączącą w sobie trzy wyraziste lecz doskonale uzupełniające się smaki. Morcilla con cebolla caramelizada y queso de cabra to idealny dodatek do położenia na grzanki (w Hiszpanii serwowany w postaci tzw. pincho) lub smakowite małe co nieco jedzone ze świeżą, chrupiącą bagietką.
Morcilla / kaszanka z serem kozim i karmelizowaną cebulą
Składniki (jako tapa dla 4 osób)
- 12 plasterków morcilli (lub kaszanki) o szerokości ok. 1 cm
- 5 dag sera koziego (może być również ser owczy np. manchego)
- Karmelizowana czerwona cebula
Wykonanie:
W naczynkach do zapiekania układamy plasterki morcilli, na niej po kawałku sera koziego lub owczego. Zapiekamy ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200’C. Na wierzchu układamy po łyżeczce karmelizowanej cebuli i natychmiast podajemy.
Karmelizowana czerwona lub biała cebula
- 3 średniej wielkości czerwone cebule pokrojone w piórka
- 3 łyżki octu sherry z Jerez
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól i pieprz
Wykonanie:
Na oliwie z oliwek na niewielkim ogniu smażymy cebulę przez 10 minut.
Dodajemy do cebuli brązowy cukier, ocet sherry, przyprawiamy i dusimy przez kolejne 3 minuty.