Kaszanka z kozim serem i cebulą karmelizowaną

Hiszpańska morcilla to odpowiednik polskiej kaszanki, wędlina bardziej ceniona w tamtejszej kuchni niż w gastronomii naszego kraju. W Hiszpanii, z jej udziałem powstają dania potrafiące znaleźć swoje miejsce nawet w menu ekskluzywnych restauracji.

Są oczywiście pewne różnice sprawiające, że jakość wytwarzanej morcilli przewyższa z reguły gastronomiczną użyteczność typowej polskiej kaszanki. Podstawową różnicą pomiędzy morcillą i kaszanką jest to, że w skład tej pierwszej wchodzi ryż, natomiast w drugim przypadku jest to kasza.

Morcilla z kozim serem i karmelizowaną cebulą - hiszpański przepis

Podany poniżej przepis pozwala uczynić z kaszanki (lub morcilli) ciepłą przekąskę, wyjątkowo apetyczną, łączącą w sobie trzy wyraziste lecz doskonale uzupełniające się smaki. Morcilla con cebolla caramelizada y queso de cabra to idealny dodatek do położenia na grzanki (w Hiszpanii serwowany w postaci tzw. pincho) lub smakowite małe co nieco jedzone ze świeżą, chrupiącą bagietką.

Morcilla / kaszanka z serem kozim i karmelizowaną cebulą

Składniki (jako tapa dla 4 osób)

  1. 12 plasterków morcilli (lub kaszanki) o szerokości ok. 1 cm
  2. 5 dag sera koziego (może być również ser owczy np. manchego)
  3. Karmelizowana czerwona cebula

Wykonanie:

W naczynkach do zapiekania układamy plasterki morcilli, na niej po kawałku sera koziego lub owczego. Zapiekamy ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200’C. Na wierzchu układamy po łyżeczce karmelizowanej cebuli i natychmiast podajemy.

Karmelizowana czerwona lub biała cebula

  1. 3 średniej wielkości czerwone cebule pokrojone w piórka
  2. 3 łyżki octu sherry z Jerez
  3. 2 łyżki brązowego cukru
  4. 1 łyżka oliwy z oliwek
  5. Sól i pieprz

Wykonanie:
Na oliwie z oliwek na niewielkim ogniu smażymy cebulę przez 10 minut.
Dodajemy do cebuli brązowy cukier, ocet sherry, przyprawiamy i dusimy przez kolejne 3 minuty.