Nasiona ciecierzycy, uznawane w dalekiej przeszłości jako podstawowy składnik potraw niższych klas społeczeństwa, zajęły ważne miejsce w gastronomii europejskiej, w szczególności śródziemnomorskiej. W średniowiecznej kuchni hiszpańskiej nie przygotowywano ich tak jak to się robi obecnie, lecz ucierano je do konsystencji przypominającej puree, zwanej tam puls. W Hiszpanii ciecierzyca wciąż jest niezwykle popularnym składnikiem wielu dań serwowanych w zwykłych domach, restauracjach i barach z przekąskami. Najprostsza forma jej przyrządzenia to krótkie podsmażanie razem z kawałkami mięs z dodatkiem mielonej papryki, na przykład kiełbasą chorizo lub tamtejszym odpowiednikiem kaszanki o nazwie morcilla. Garbanzos con morcilla to wyjątkowo energetyczne i sycące danie, któremu przy użyciu dobrej jakości składników nie można odmówić wybornego smaku. Prezentujemy przepis na ciecierzycę z hiszpańską kaszanką.
Składniki (danie główne dla 2 osób/ tapa dla 6):
ciecierzyca z puszki 250 g
hiszpańska kaszanka morcilla 150 g pokrojona w plastry
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka mielonej papryki pimentón (w zależności od gustu, słodkiej lub pikantnej)
Natka pietruszki posiekana
Wykonanie:
- Na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek na złoty kolor, dosypujemy paprykę pimentón oraz dodajemy ciecierzycę razem z kaszanką morcillą.
- Całość podgrzewamy na małym ogniu około 5 minut aby smaki się połączyły.
- Potrawę podajemy gorącą, posypaną posiekaną natką pietruszki.