Finca Terrerazo jako jedno z niewielu odmianowych win ze szczepu bobal pokazuje, że z Kopciuszka jak najbardziej można stać się prawdziwą królową balu. Z drugiej strony inaczej być nie mogło, gdyż stanowi ono "clue" filozofii winiarni Mustiguillo i jest materią ukształtowaną przez winorośl ze słynnej parceli El Terrerazo. Wszystkie mankamenty rustykalnej odmiany przykrywają jej uwypuklone do maksimum zalety. Pijąc te wino niektórzy mogą stwierdzić, że do złudzenia przypomina porządne bordeaux. Finca Terrerazo, w zależności od rocznika, zwykło dojrzewać od 1,5 roku do 2 lat w beczkach z dębu francuskiego.
Finca Terrerazo 2014 to wino, którego styl nie musi każdemu odpowiadać. Ma nieco wybuchowy, ale świetnie złożony owocowo-dymny nos. Usta są wyraźnie owocowe, taniczne, pełne i wielowymiarowe. Żeby "dobrze złamać" to wino potrzebny jest konkretny stek T-bone, talerz wypełniony po brzegi kawałkami dojrzałej szynki lub mocno przyprawiony gulasz.
Finca Terrerazo 2014 Vino de Pago
Kolor: Żywa, intensywna wiśniowa czerwień. Klarowne, z gęstą i barwiącą łzą.
Nos: Intensywny, kompotowy aromat czarnych owoców (śliwka, porzeczka). W głębi nuty przypraw, wanilii oraz cygara.
Usta: Dużo w nim kwasowości, owocu i garbników - za to wszystko w równowadze. Ładna, aksamitna budowa. Świetny, długi finisz z mineralnym niuansem (kreda).
Cena wina w Hiszpanii - ok. 25 €
Degustacja wina: 03/2016