Esqueixada to klasyka katalońskiej kuchni. Prostota składników i wykonania a zarazem świeżość oraz zdrowa śródziemnomorska dieta. Podstawą jest suszony dorsz, u nas niestety prawie niemożliwy do zdobycia. Jeśli solony, należy go uprzednio pozbawić soli przez 48 godzinną kąpiel w słodkiej wodzie, w międzyczasie kilkukrotnie ją wymieniając.W polskich warunkach można zastąpić go świeżym dorszem, którego pieczemy w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180'C. A oto przepis na katalońską "esqueixada de bacallà":
Składniki (dla 4 osób)
- 400 g dorsza (w oryginalnej wersji używany jest dorsz suszony, uprzednio namoczony)
- 2 duże pomidory
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 200 g czarnych oliwek
- oliwa z oliwek
- ocet winny
Przygotowanie
- Rozedrzeć filet z dorsza palcami na małe kawałki i umieścić go w naczyniu
- Pomidory i paprykę pozbawić pestek i pociąć w kostkę, cebulę posiekać na drobno.
- Dodać pozostałe składniki do głębokiego naczynia i polać oliwą oraz octem winnym. Wymieszać łyżką.
- Wyłożyć porcje na osobne talerzyki. Doprawić solą według gustu i przystroić u góry oliwkami.
Żeby urozmaicić sałatkę można dodać do niej np. kawałki zielonej papryki oraz tuńczyka z puszki.
Bon profit! (po katalońsku "Smacznego!")