Sałatka z dorszem i warzywami - przepis

Przepis na sprawdzoną sałatkę katalońską z dorszem i warzywami Esqueixada to klasyka katalońskiej kuchni. Prostota składników i wykonania a zarazem świeżość oraz zdrowa śródziemnomorska dieta. Podstawą jest suszony dorsz, u nas niestety prawie niemożliwy do zdobycia. Jeśli solony, należy go uprzednio pozbawić soli przez 48 godzinną kąpiel w słodkiej wodzie, w międzyczasie kilkukrotnie ją wymieniając.W polskich warunkach można zastąpić go świeżym dorszem, którego pieczemy w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180'C. A oto przepis na katalońską "esqueixada de bacallà":

Składniki (dla 4 osób) 

  • 400 g dorsza (w oryginalnej wersji używany jest dorsz suszony, uprzednio namoczony)
  • 2 duże pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 200 g czarnych oliwek
  • oliwa z oliwek
  • ocet winny 
     

Przygotowanie

  1. Rozedrzeć filet z dorsza palcami na małe kawałki i umieścić go w naczyniu
  2. Pomidory i paprykę pozbawić pestek i pociąć w kostkę, cebulę posiekać na drobno.
  3. Dodać pozostałe składniki do głębokiego naczynia i polać oliwą oraz octem winnym. Wymieszać łyżką.
  4. Wyłożyć porcje na osobne talerzyki. Doprawić solą według gustu i przystroić u góry oliwkami.

Żeby urozmaicić sałatkę można dodać do niej np. kawałki zielonej papryki oraz tuńczyka z puszki.

Bon profit! (po katalońsku "Smacznego!")