Brzoskwinia w winie ("melocotón con vino" lub "melocotón al vino") to specjał kuchni aragońskiej. Zdecydował o tym najprawdopodobniej soczysty owoc, właśnie w sadach tej części Hiszpanii osiągający najbardziej wykwintny smak. Melocotón de Calanda to nazwa chronionej nazwy pochodzenia brzoskwini uprawianej w okolicach urokliwego miasteczka w południowej prowincji Aragonii (Provincia de Teruel). O tym, że doskonałym dodatkiem do niej jest czerwone, wytrawne wino świadczy fakt, że owoc ten nierzadko ląduje w popularnej sangrii.
Składniki (dla 4 osób):
- 4 duże brzoskwinie
- 400 ml czerwonego wytrawnego wina
- 100 g cukru
- 1 laska cynamonu
Wykonanie:
- Brzoskwinie umieszczamy w garnku i zalewany wrzącą wodą. Zostawiamy na 1 minutę po czym odlewamy wodę (zachowujemy ją na potem) a owoce obieramy ze skórki.
- Do rondla wlewamy wino, wsypujemy cukier i dodajemy laskę cynamonu. Całość zagotowujemy i we wrzącym syropie umieszczamy brzoskwinie dolewając tyle wody ze sparzania brzoskwiń, aby płyn prawie przykrył owoce. Gotujemy na wolnym ogniu 15-20 minut.
- Studzimy brzoskwinie w winnym syropie, aby przeszły aromatami i podajemy schłodzone. Doskonałym dodatkiem do owoców jest kremowy serek lub kwaśna gęsta śmietana.