Brzoskwinie w winie - przepis

Brzoskwinia w winie ("melocotón con vino" lub "melocotón al vino") Przepis na wspaniały deser to specjał kuchni aragońskiej. Zdecydował o tym najprawdopodobniej soczysty owoc, właśnie w sadach tej części Hiszpanii osiągający najbardziej wykwintny smak. Melocotón de Calanda to nazwa chronionej nazwy pochodzenia brzoskwini uprawianej w okolicach urokliwego miasteczka w południowej prowincji Aragonii (Provincia de Teruel). O tym, że doskonałym dodatkiem do niej jest czerwone, wytrawne wino świadczy fakt, że owoc ten nierzadko ląduje w popularnej sangrii.

Składniki (dla 4 osób): 
  • 4 duże brzoskwinie
  • 400 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 100 g cukru
  • 1 laska cynamonu
     
Wykonanie:
  1. Brzoskwinie umieszczamy w garnku i zalewany wrzącą wodą. Zostawiamy na 1 minutę po czym odlewamy wodę (zachowujemy ją na potem) a owoce obieramy ze skórki.
  2. Do rondla wlewamy wino, wsypujemy cukier i dodajemy laskę cynamonu. Całość zagotowujemy i we wrzącym syropie umieszczamy brzoskwinie dolewając tyle wody ze sparzania brzoskwiń, aby płyn prawie przykrył owoce. Gotujemy na wolnym ogniu 15-20 minut.
  3. Studzimy brzoskwinie w winnym syropie, aby przeszły aromatami i podajemy schłodzone. Doskonałym dodatkiem do owoców jest kremowy serek lub kwaśna gęsta śmietana.