Co warto zjeść w Barcelonie?

Żeby poczuć prawdziwy klimat Barcelony nie wystarczy przesacerować się po Las Ramblas, wybrać się na mecz na Camp Nou, zobaczyć dzielnicę gotycką, kościół Sagrada Familia czy inne budowle Gaudiego. Trzeba jeszcze spróbować tutejszych kulinarnych specjałów, najlepiej w miejscach gdzie robi się je najlepiej!

Barcelona jako jedna z kulinarnych stolic Hiszpanii posiada wiele reprezentacyjnych dań. Rządzą wśród nich potrawy przygotowywane ze składników, które zawsze były tam świeże, dorodne i łatwo dostępne na miejscowych targach. Tamtejsze smakowitości stanowią kanony kuchni katalońskiej określanej jako "mar i muntanya" czyli prosta gastronomia oparta na darach morza i gór, chociaż nie brakuje tam pozycji bardziej awangardowych. W Barcelonie, wielkiej europejskiej metropolii, nie brakuje miejsc, które znane są miejscowym z najlepszego wykonania lokalnych specjałów. Zapraszamy w podróż po smakach stolicy Katalonii.

Pa amb tomàquet

Mieszkańcy Barcelony dzień zaczynają od dobrej kawy i lekkiego śniadania. Najczęściej ich wybór pada na miejscowy wariant bruschetty nazywany tam najprościej jak tylko się da - chleb z pomidorami (po katalońsku pa amb tomàquet). W Katalonii ten śródziemnomorski klasyk podaje się na dużych kromkach tradycyjnego pieczywa o nazwie pa de pagès. Kultowym miejscem, w którym zjecie najsmaczniejszy pa amb tomàquet jest kameralna restauracja z ogródkiem Jardi de l’Abadessa (Carrer de l’Abadessa Olzet, 26). Minusem jest położenie na peryferiach Barcelony (przy kampusie Politechniki)  i wygórowane ceny. Dlatego też wystarczy zajść w tym celu do Bar Nou (Ronda de la Universitat, 13) lub nawet do któregoś z innych barów położonych w centrum miasta, do których w porze śniadaniowej uczęszczają miejscowi.

Co zjeść w Barcelonie - coca de recapte

Coca

Coca to nazwa wytrawnego placka przypominającego wyglądem spód od pizzy. To typowy kataloński street food, przyrządzany w około stu wariantach, zarówno na słodko i na słono. Wystarczy wybrać składniki (mięsa, ryby, warzywa, sałatki, owoce itp.), które akurat nam przypadną do gustu. Najbardziej tradycyjna jest przyrządzana z karmelizowanymi owocami coca de Sant Joan, którą Katalończycy obowiązkowo jedzą w najważniejsze święta: Noc Świętojańską, Boże Narodzenie i Wielkanoc. Cocę można kupić głównie w ciastkarniach i piekarniach. Wyśmienite są te robione w piekarni Turris, której jeden ze sklepów znajdziecie w modernistycznej dzielnicy Barcelony - Exaimple (Carrer d'Aribau, 158) lub w okolicach należącej do starówki dzielnicy El Raval (Carrer del Comte Borrell, 75).

Escalivada

Będąc w Barcelonie nie wypada nie zjeść wybornej sałatki o nazwie escalivada. To soczyste połączenie grillowanych warzyw m.in. papryki, cebuli, pomidorów, bakłażana i filety anchois. Stanowi doskonały starter w porze lunchu. Znajdziecie go zarówno w menu bardziej ekskluzywnych lokali gastronomicznych jak i w zwyczajnych restauracjach i barach. Polecamy wyborną escalivadę serwowaną w Bar Casi (Carrer de Massens, 74) niedaleko słynnego Parc Güell.

Pollo asado a la catalana 

Kurczak po katalońsku to danie, które równie często co na bożonarodzeniowy stół mieszkańców Barcelony i okolic trafia do menu tamtejszych restauracji. Jest bardzo treściwe, ale także stanowi wyszukane połączenie smaków. Łączy smak mięsa z ciekawą kompozycją nut suszonych śliwek, cynamonu, orzeszków piniowych oraz brandy lub wina. Oddaje w ten sposób styl współczesnej kuchni katalońskiej. Pollo asado a la catalana często stanowi propozycję drugiego dania w lunchowym menu wielu restauracji w Barcelonie. Jeśli takowe znajdziecie nie zwlekajcie z rezerwacją stolika. 

Typowe dania w Barcelonie - Calçots Calçots

Calçot to nazwa odmiany cebuli przypominającej wyglądem pora, którą uprawia się w Katalonii, szczególnie w powiecie Alt Camp. Rarytasem są te młode, pieczone na opalanym drewnem ruszcie warzywa, które jako sezonowe je się w okresie zimowo wiosennym. Podawane są z sosem o nazwie salvitxada lub bardziej popularnym salsa romesco. Jeśli wybieracie się wtedy do Barcelony koniecznie musicie spróbować tego dania serwowanego pod nazwą calçots. W ostatnią sobotę stycznia w katalońskich miastach odbywa się nawet święto poświęcone smakowitym cebulkom z grilla - Calçotada. Pyszne calçots zjecie między innymi w restauracji Balmes Rosselló (Carrer de Balmes, 129) w dzielnicy Eixample.

Crema catalana

Jest pewien deser, którego musicie spróbować będąc w Barcelonie. To krem kataloński (crema catalana), który jest ponoć protoplastą sławnego "crème brûlée". Doskonałe, słodkie zwieńczenie obiadu oferują prawie wszystkie restauracje w stolicy Katalonii. Deser ten jest specjalnością wielu z nich, takich jak chociażby Julivert Meu, loka mieszczący się przy samej La Rambla (Carrer Bonsuccés, 7).

Katalonia to region słynący z wytwarzanego metodą szampańską wina o nazwie cava. Delektując się miejscową gastronomią w Barcelonie z pewnością skusicie się na jego lampkę. A może warto zwiedzić piwnice bądź winnice jednej z okolicznych winniarni? Salut!