Regionem słynącym z uprawiania i przetwarzania bakłażanów w Hiszpanii są okolice miasteczka Almagro w Kastylii La Manchy (Prowincja Ciudad Real). Właśnie tutaj rosną znakomite, nieco bardziej owalne berenjenas de Almagro, produkt objęty tzw. chronionym oznaczeniem geograficznym. Zrywane są jeszcze zanim dojrzeją (nie powinny mieć więcej niż 7 cm długości i 4 cm średnicy), obgotowywane przez około 10 minut, poddawane fermentacji, a następnie zanurzane w zalewie z octu vinegret, oleju roślinnego oraz przypraw takich jak kminek, mielona papryka i czosnek. Później trafiają zwykle do puszek i słoików, by stać się wyśmienitą przekąską do piwa podawaną w formie tapas.
Najpopularniejszym hiszpańskim przepisem, w którym króluje bakłażan (najlepiej nieco mniejszej wielkości) jest potrawa znana jako berenjenas rellenas de carne picada.
Bakłażany nadziewane mięsem mielonym
Składniki (dla 4 osób):
8 małych lub 4 duże bakłażany
450g mielonego mięsa wieprzowego
2 pomidory bez skórek, pokrojone w kostkę
1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
2 ząbki czosnku, roztarte
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 jajko
80 g sera żółtego startego na tarce
oliwa z oliwek
szczypta gałki muszkatołowej
pieprz i sól
Wykonanie:
- Bakłażany przecinamy wzdłuż, wydrążamy łyżką środki (wydrążonego bakłażana zachowujemy, dodamy go potem do farszu mięsnego), zasypujemy je solą i odstawiamy na około 15 minut, aby sól wyciągnęła z nich gorycz.
- Na oliwie z oliwek podsmażamy mięso mielone razem z cebulą na złoty kolor.
- Dodajemy następnie czosnek, pokrojony w drobna kostkę wydrążony z bakłażana miąższ oraz pomidora. Całość dusimy około 5 minut.
- Następnie doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i natką pietruszki. Kiedy farsz trochę przestygnie należy wmieszać w niego jajko.
- Z bakłażanów zmywamy sól, osuszamy je ręcznikiem papierowym i napełniamy farszem. Posypujemy serem żółtym i pieczemy około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C.