Arroz con leche (ryż na mleku) to międzynarodowy deser. W Hiszpanii kojarzony jest jednak z gastronomią Asturii. Wyborny smak i aromat nadaje mu kompozycja z cynamonem oraz skórką cytrynową. Przepis banalny, efekt wyśmienity. Żeby się zbyt szybko nie znudził można go wzbogacić dodając laskę wanilii lub zastępując skórkę cytrynową przez pomarańczową.
Składniki (dla 6 osób):
- 200 g ryżu o okrągłych ziarnach
- 1 litr mleka
- 1 laska cynamonu
- Skórka otarta z połowy cytryny lub pomarańczy
- 80 g cukru
- Cynamon w proszku do posypania
Wykonanie:
- Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier, laskę cynamonu oraz skórę otartą z połowy cytryny i zagotowujemy.
- Ryż układamy na sicie i przelewamy zimną wodą tak długo, aż woda po płukaniu ryżu zmieni kolor z białego na przezroczysty.
- Do gotującego się mleka wrzucamy ryż, zmniejszamy ogień i gotujmy około pół godziny, mieszając co jakiś czas. Gdy ryż już będzie miękki, wyjmujemy laskę cynamonu, a ryż przekładamy do małych miseczek lub szklanych pucharków.
- Podajemy ostudzony, posypany mielonym cynamonem.