Nazwa apelacji (rok zatwierdzenia): D.O. La Palma (1994)
Powierzchnia winnic: 900 ha (2013 r)
Położenie winnic (wysokość stanowisk): 200-1400 metrów n.p.m.
Dominujące rodzaje gleb: wulkaniczne
Odmiany winorośli czerwone: almuñeco, malvasía negra, negramoll, tintilla, listán prieto, bastardo negro, moscatel negro
Odmiany winorośli białe: albillo, bujariego, güal, listán blanco, malvasía, sabro, verdello (verdejo), Pedro Ximénez, torrontes, bastardo blanco, bermejuela, burrablanca, forastera blanca
Przeważający klimat: śródziemnomorski, subtropikalny
Roczna ilość opadów: 400 mm (średnia roczna)
Położenie w Hiszpanii (regiony autonomiczne): Islas Canarias (Wyspy Kanaryjskie), Prowincja Santa Cruz de Tenerife
Najważniejsi producenci win: Bodegas Teneguía, Bodega Castro y Magán, Bodegas El Níspero, Bodegas Noroeste de La Palma
Polecane wina z D.O. La Palma: Níspero Albillo Blanco (Bodegas El Níspero), Vega Norte Albillo Criollo (Bodegas Noroeste de La Palma)