Wino Utiel-Requena

D.O. Utiel-Requena to szanowana przez znawców wina hiszpańskiego apelacja leżaca niedaleko Walencji. Na tle pozostałych z tego regionu wyróżnia ją specyficzne położenie z dala od śródziemnomorskiego wybrzeża, na niewielkim, lecz zapewniającym wyjątkowe właściwości klimatyczno-glebowe płaskowyżu.

DO Utiel-Requena najbardziej znana jest z produkcji win czerwonych i różowych z charakterystycznej odmiany bobal. Nie może umknąć uwadze znaczny udział upraw organicznych na rozległym terytorium około 40.000 hektarów w okolicach miejscowości Caudete de las Fuentes, Camporrobles, Fuenterrobles, Siete Aguas, Sinarcas, Venta del Moro, Villargordo del Cabriel oraz rzecz jasna Utiel i Requena, od których apelacja wzięła swoją nazwę.

Idealne warunki do uprawy winorośli w tym regionie dostrzeżono już w starożytności. Po rekonkwiście tych ziem z rąk muzułmanów (swoją drogą ponoć nie stroniących od spożywania wytwarzanych na tych ziemiach winnych trunków) król Kastylii nadał im specjalny winiarski charakter zapisany w prawach miejskich Requena. Od XV wieku znana i uprawiana po dzień dzisiejszy była czerwona, endemiczna odmiana bobal. Aktualnie winiarstwo i winogrodnictwo w apelacji Utiel-Requena stanowią jeden z kluczowych elementów gospodarki tego regionu, o czym może świadczyć ponad 100 uznanych w wielu rejonach świata miejscowych winiarni.

D.O. Utiel-Requena obejmuje winogrady na zachodnim skraju Wspólnoty Autonomicznej Walencji, pomiędzy dolinami rzek Turia i Cabriel. Klimat śródziemnomorski ustępuje tam kontynentalnemu, charakterystycznemu dla terenów należących do Mesety Centralnej. Sprawia to, że jest on bardzo nietypowy jak na taką szerokość geograficzną i bliskość Morza Śródziemnego (niecałe 70 km w linii prostej). Zimy są wyjątkowo mroźne z częstymi przymrozkami oraz sporadycznymi opadami gradu. Lata są z kolei upalne, bezdeszczowe, na szczęście łagodzone chłodnym wiatrem o nazwie Solano. Większość opadów przypada na okres wiosenny i jesienny. Ukształtowanie terenu jest raczej równinne, a stanowiska z reguły zajmują lekko pochylone zbocza pagórków. Podłoża są ubogie w substancje organiczne, posiadają w swoim składzie znaczącą ilość wapieni. Im bliżej koryt wymienionych rzek tym gleby stają się tam coraz wyraźniej aluwialne i gliniaste. 

Region Utiel-Requena jest znany głównie za sprawą dobrych win czerwonych. Niemal 95% wszystkich upraw winorośli stanowią odmiany czerwone, które oprócz wymienionej endemicznej bobal (grona używane w produkcji niemal 80% wszystkich win apelacji) uzupełnione są przez tempranillo (12%) oraz w mniejszym stopniu przez garnacha i szczepy międzynarodowe (cabernet sauvignon, merlot, syrah, pinot noir, petit verdot i cabernet franc). Wśród białych prym wiedzie macabeo, na najwyższych stanowiskach uprawiana jest najczęściej merseguera.

D.O. Utiel-Requena przestrzega bardzo skrupulatnie ustalonych w regulaminie przepisów odnośnie uprawy winorośli oraz produkcji win dzielonych na 7 kategorii: Superior, Tradición, Madurado en Barrica, Crianza, Reserva, Gran Reserva oraz Vino de licor. Wizytówką apelacji są wina należące do rodzaju Tradición - odmianowe, wytwarzane na bazie fermentacji gron szczepu bobal. Tylko tam, dzięki doświadczeniu miejscowych winiarzy oraz idealnym warunkom dojrzewania endemicznego szczepu otrzymywane są potężne, wyraziście owocowe wina dojrzewające w dębowych beczkach o pojemności do 330 litrów. W przypadku białych win dobre rezultaty w produkcji dają winogrona białej odmiany macabeo (viura).

Najważniejsi producenci win z D.O. Utiel-Requena: Bodegas Hispano-Suizas, Vicente Gandía, Bodega Sierra Norte

Polecane wina z D.O. Utiel-Requena: Bassus Pinot Noir (Bodegas Hispano-Suizas), La Malkerida (Bruno Murciano & David Sampedro), Pasión de Bobal (Bodega Sierra Norte)

Nazwa apelacji (rok zatwierdzenia): D.O. Utiel-Requena (1975)
D.O. Utiel-Requena - apelacja wina w Hiszpanii
Powierzchnia winnic: 34.000 ha (2010 r)
Położenie winnic (wysokość stanowisk): 600-900 metrów n.p.m.
Dominujące rodzaje gleb: aluwialne, gliniaste
Odmiany winorośli czerwone: bobal, tempranillo, garnacha, cabernet sauvignon, merlot, syrah, pinot noir, petit verdot, garnacha tintorera, cabernet franc
Odmiany winorośli białe: macabeo, merseguera, tardana (endemiczna), chardonnay, sauvignon blanc, parellada, xarel-lo, verdejo, moscatel de grano menudo
Przeważający klimat: kontynentalny z cechami śródziemnomorskiego
Roczna ilość opadów: 500 mm
Położenie w Hiszpanii (regiony autonomiczne): Comunidad Valenciana (Wspólnota Walencjańska), Prowincja Valencia