Wina z D.O. Jumilla

Apelacja wina D.O. Jumilla położona na terytorium przynależnym do dwóch regionów autonomicznych Hiszpanii. Obejmuje część Murcii oraz prowincji Albacete w Kastylii- La Manchy. Tradycja wyrobu wina była tam rozpowszechniona już za czasów Imperium Rzymskiego.

Gwałtowny rozwój winiarstwa w tym regionie nastąpił na skutek epidemii filoksery dziesiątkującej francuskie winnice pod koniec XIX wieku. Region winiarski Jumilla otrzymał status "denominación de origen" w 1961 roku. We wspólnocie autonomicznej Murcia uprawy i winiarnie koncentrują się wokół miasta Jumilla. W prowincji Albacete apelacja obejmuje tereny przynależne do sześciu aglomeracji: Albatana, Fuente Álamo, Hellín, Montealegre del Castillo, Ontur i Tobarra.

Winnice należące do D.O. Jumilla położone są na płaskich terenach na wysokości między 400 i 800 m n.p.m., w otoczeniu stromych wzgórz. Ziemia ma tam płowy kolor, jest wapienna i zdecydowanie kamienista. Cechuje ją niska zawartość substancji organicznych, średnia absorbcja wody i duża przepuszczalność powietrza. Klimat jest gorący a nasłonecznienie przekracza 3.000 godzin rocznie. Charakteryzuje się znikomą ilością opadów: około 300 litrów wody na metr kwadratowy w ciągu całego roku. Winogrady w D.O. Jumilla zdominowane są przez uprawy czerwonego szczepu monastrell, który zajmuje aż 80% wszystkich winogradów w apelacji.

Wina z D.O. Jumilla cieszą się sporym uznaniem w Hiszpanii oraz na światowych rynkach. Produktem, z którym stara się identyfikować apelacja jest wino o nazwie Jumilla-Monastrell, do fermentacji którego używa się co najmniej 85% winogron szczepu monastrell, w dwóch mocno wytrawnych odmianach: czerwonej oraz różowej. Jeśli chodzi o ogólną klasyfikację i charakterystykę najlepszych win z D.O. Jumilla to przestawia się ona następująco:

Młode wina czerwone (Tintos jóvenes) - Dominuje szczep monastrell, dosyć popularne w czerwonych winach z D.O. Jumilla są także tempranillo, merlot, syrah i cabernet sauvignon. Mają przeważnie kolor intensywnej purpury z fioletowymi refleksami oraz zdecydowany owocowy aromat. Złożone bukiety zwykle przywodzą na myśl czarne owoce, śliwki, porzeczki oraz truskawki. Charakteryzują się intensywnością smaku i zdecydowaną tanicznością.

Wina czerwone crianza - Dojrzewające w dębowych beczkach. Mają barwę zbliżoną do koloru mocno dojrzałej wiśni. Często eleganckie, dobrze zbudowane, mocno aromatyczne. Posiadają oczywiście bardziej złożony bukiet niż wina młode, zależny od typu i wieku użytych do leżakowania beczek.

Wina różowe (rosados) - Powstające na bazie fermentacji gron szczepu monastrell. Charakteryzuje je malinowy lub wiśniowy odcień różu z fioletowymi refleksami. Posiadają wyrazisty owocowy lub owocowo-kwiatowy smak oraz aromat. W ustach z zaznaczoną strukturą i dające stosunkowo długi, intensywny finisz.

W D.O. Jumilla produkuje się również wina słodkie (białe i czerwone) oraz wzmacniane Vinos de Licor. Wyróżniają się szerokim spektrum kolorów, smaków i aromatów (np. fig lub rodzynek). 


Najważniejsi producenci win z DO Jumilla: Bodegas Luzón, Bodegas Juan Gil, Casa Castillo, Bodegas Volver, Bodegas Ateca, Casa de la Ermita, Orowines


Polecane wina z D.O. Jumilla: Honoro Vera Monastrell (Bodegas Ateca), Casa Castillo Pie Franco (Casa Castillo), Las Gravas (Casa Castillo), Alma de Luzón (Bodegas Luzón), Pico Madama (Casa de la Ermita)

Nazwa apelacji (rok zatwierdzenia): D.O. Jumilla (1961)
 
Powierzchnia winnic: 27.000 ha (2010 r)
Położenie winnic (wysokość stanowisk): 400-800 metrów n.p.m.
Dominujące rodzaje gleb: wapienne, kamieniste
Odmiany winorośli czerwone: monastrell (endemiczna), cencibel (tempranillo), garnacha tintorera, garnacha, cabernet sauvignon, merlot, syrah, petit verdot
Odmiany winorośli białe: airen, macabeo, Pedro Ximénez, malvasía, chardonnay, sauvignon blanc, moscatel de grano menudo, moscatel morisco
Przeważający klimat: kontynentalny, z cechami śródziemnomorskiego na południu apelacji
Roczna ilość opadów: 300 mm
Położenie w Hiszpanii (regiony autonomiczne): Murcia i Kastylia La-Mancha, Prowincja Albacete