Wino Ribera del Jucar

D.O. Ribera del Júcar, stosunkowo młoda apelacja win w Hiszpanii, położona jest na południu prowincji Cuenca w bezpośrednim sąsiedztwie zakoli rzeki Júcar. Jako region winiarski ma dużą tradycję wyrobu wytrawnych win z czerwonych szczepów winorośli, głównie tempranillo i bobal. Zrezygnowano tutaj z uprawiania białego airén, od niedawna eksperymentuje się z moscatel morisco i sauvignon blanc.

Winnice należące do D.O. Ribera del Júcar usytuowane są w pobliżu aglomeracji Casas de Benítez, Casas de Fernando Alonso, Casas de Guijarro, Casas de Haro, El Picazo, Pozoamargo oraz Sisante. Spora kamienistość podłoża umożliwia tam dobry drenaż wody a znajdująca się na odpowiedniej głębokości glina umożliwia jej zatrzymywanie na wystarczająco długi czas. Niewielka ilość opadów atmosferycznych przypada na wiosenne i jesienne miesiące.

Dynamiczny rozwój winiarstwa w tym regionie i nacisk na użycie nowych technologii sprawia, że produkowane są tutaj wina wysokiej jakości. Aktualnie, już co czwarta butelka wina z D.O. Ribera del Júcar trafia na eksport.

Nazwa apelacji (rok zatwierdzenia): D.O. Ribera del Júcar (2003)
Wino hiszpańskie - apelacja D.O. Ribera del Júcar
Powierzchnia winnic: 9.000 ha (2013 r)
Położenie winnic (wysokość stanowisk): 750 metrów n.p.m. (średnia)
Dominujące rodzaje gleb: gliniasto-wapienne
Odmiany winorośli czerwone: cencibel (tempranillo), cabernet sauvignon, merlot, syrah, bobal, cabernet franc, petit verdot
Odmiany winorośli białe: sauvignon blanc, moscatel morisco
Przeważający klimat: kontynentalno-śródziemnomorski
Roczna ilość opadów: 200-400 mm
Położenie w Hiszpanii (regiony autonomiczne): Castilla - La Mancha, Prowincja Cuenca