Wino Manchuela

Status apelacji region winiarski Manchuela otrzymał dopiero w 2004 roku. Jednak zanim to nastąpiło, miejscowi producenci musieli dokonać modernizacji swoich winiarni oraz postawić na eksperymentalne uprawy odmian winorośli nieobecnych dotychczas w ich winogradach.

Przyniosło to niemal natychmiastowy efekt, ponieważ obecnie około 90% win tej apelacji trafia na eksport. Wśród producentów największy sukces odniosła winiarnia Finca Sandoval dzięki jej założycielowi Víctorowi de La Serna, znanemu hiszpańskiemu krytykowi winiarskiemu i enologowi. Jego winnice na terenie D.O. Manchuela charakteryzują się szerokim spektrum warunków terroir. W procesie winifikacji zwraca szczególną uwagę na zbiór gron, długi proces zimnej maceracji oraz fermentację malolaktyczną w dębowych beczkach. Nie filtruje ani nie klaryfikuje większości win przed butelkowaniem. Obecność jego winiarni na terenie apelacji zdecydowanie wpłynęła na rozwój miejscowego winiarstwa. Aktualnie wina z D.O. Manchuela, nagradzane na wielu prestiżowych konkursach, cenione są za indywidualność oraz najwyższą jakość.

Tereny pod uprawę winorośli położone są na wysokościach 600-1.100 m n.p.m (większość między 600 a 700 m). Klimat jest suchy, kontynentalny aczkolwiek łagodzony wiejącym od strony Morza Śródziemnego chłodnym i wilgotnym wiatrem Levante. Mała ilość rocznych opadów jest rekompensowana przez wapienne podłoża ze znaczną dolną warstwą gliny. Tereny te są dodatkowo nawadniane wodą czerpaną z wielkich zalewów w Alarcón i Contreras.

Charakterystyczna dla regionu Manchuela jest znacząca produkcja wina czerwonego metodą "doble pasta" (ok. 30% wszystkich win), czyli przy dodawaniu moszczu użytego przy poprzedniej fermentacji. Kolejne 30% należy do tradycyjnie fermentowanych tintos. Pozostałe to wina to różowe (20%) i białe (10%). Apelacja D.O. Manchuela daje miejscowym poducentom dużą swobodę w doborze odmian winorośli oraz metodach produkcji win.

Najważniejsi producenci win z D.O. Manchuela: Finca Sandoval, Bodega Iniesta, Bodega Alto Landón, Bodegas Eguren, Finca El Monegrillo

Polecane wina z D.O. Manchuela: Cuvée TNS (Finca Sandoval), Altolandón (Bodega Alto Landón), Finca Sandoval Signo (Finca Sandoval), Finca El Carril Hechicero (Bodega Iniesta)

Nazwa apelacji (rok zatwierdzenia): D.O. Manchuela (2004)
Wina hiszpańskie z regionu i apelacji DO Manchuela
Powierzchnia winnic: 5.000 ha (2013 r)
Położenie winnic (wysokość stanowisk): 600-1100 metrów n.p.m.
Dominujące rodzaje gleb: gliniaste, wapienne
Odmiany winorośli białe: albillo, chardonnay, macabeo, moscatel de grano menudo, pardillo, sauvignon blanc, verdejo, viognier
Odmiany winorośli czerwone: bobal, cabernet franc, cabernet sauvignon, frasco, garnacha, garnacha tintorera, graciano, malbec, mazuelo, merlot, monastrell, moravia, petit verdot, pinot noir, rojal, syrah, tempranillo (cencibel)
Przeważający klimat: kontynentalno-śródziemnomorski
Roczna ilość opadów: 600 mm (średnia)
Położenie w Hiszpanii (regiony autonomiczne): Castilla - La Mancha, Prowincje: Cuenca i Albacete