Przyniosło to niemal natychmiastowy efekt, ponieważ obecnie około 90% win tej apelacji trafia na eksport. Wśród producentów największy sukces odniosła winiarnia Finca Sandoval dzięki jej założycielowi Víctorowi de La Serna, znanemu hiszpańskiemu krytykowi winiarskiemu i enologowi. Jego winnice na terenie D.O. Manchuela charakteryzują się szerokim spektrum warunków terroir. W procesie winifikacji zwraca szczególną uwagę na zbiór gron, długi proces zimnej maceracji oraz fermentację malolaktyczną w dębowych beczkach. Nie filtruje ani nie klaryfikuje większości win przed butelkowaniem. Obecność jego winiarni na terenie apelacji zdecydowanie wpłynęła na rozwój miejscowego winiarstwa. Aktualnie wina z D.O. Manchuela, nagradzane na wielu prestiżowych konkursach, cenione są za indywidualność oraz najwyższą jakość.
Tereny pod uprawę winorośli położone są na wysokościach 600-1.100 m n.p.m (większość między 600 a 700 m). Klimat jest suchy, kontynentalny aczkolwiek łagodzony wiejącym od strony Morza Śródziemnego chłodnym i wilgotnym wiatrem Levante. Mała ilość rocznych opadów jest rekompensowana przez wapienne podłoża ze znaczną dolną warstwą gliny. Tereny te są dodatkowo nawadniane wodą czerpaną z wielkich zalewów w Alarcón i Contreras.
Charakterystyczna dla regionu Manchuela jest znacząca produkcja wina czerwonego metodą "doble pasta" (ok. 30% wszystkich win), czyli przy dodawaniu moszczu użytego przy poprzedniej fermentacji. Kolejne 30% należy do tradycyjnie fermentowanych tintos. Pozostałe to wina to różowe (20%) i białe (10%). Apelacja D.O. Manchuela daje miejscowym poducentom dużą swobodę w doborze odmian winorośli oraz metodach produkcji win.
Najważniejsi producenci win z D.O. Manchuela: Finca Sandoval, Bodega Iniesta, Bodega Alto Landón, Bodegas Eguren, Finca El Monegrillo
Polecane wina z D.O. Manchuela: Cuvée TNS (Finca Sandoval), Altolandón (Bodega Alto Landón), Finca Sandoval Signo (Finca Sandoval), Finca El Carril Hechicero (Bodega Iniesta)