Wino La Mancha

D.O. La Mancha to największa pod względem terytorium i wielkości produkcji apelacja wina na świecie. Żeby się o tym przekonać wystarczy znaleźć się niedaleko na północ od Ciudad Real i zobaczyć krajobrazy winnic sięgające aż po sam horyzont. Powierzchnia pod uprawę winorośli regionie winiarskim La Mancha to prawie 200.000 ha winogradów rozlokowanych w okolicach 182 aglomeracji znajdujących się na terytorium prowincji Ciudad Real, Albacete, Toledo i Cuenca. Jej północną i południową granicę wyznaczają doliny rzek Tajo i Júcar, przez jej środek zaś przebiega koryto rzeki Guadiana.

Winnice położone są na lekko pofałdowanym, rozległym terenie płaskowyżu na wysokościach do około 700 m n.p.m. Ziemia posiada niemal identyczną strukturę na całym terytorium zajmowanym przez apelację. Tworzą ją piaszczysto gliniaste gleby, bogate w wapienie i kredę z małą zawartością substancji organicznych.

Klimat jest tam bardzo surowy, można wyodrębnić praktycznie dwie pory roku. Zimy są krótkie ale temperatura spada wtedy niekiedy nawet w okolice 15 stopni poniżej zera. Później następuje gwałtowne ocieplenie, a w trakcie długiego, upalnego lata zdarza się, że słupek rtęci przekracza 45°C. Dodatkowo tereny należące do D.O. La Mancha otrzymują znikomą ilość opadów, zaledwie między 300 a 400 mm w ciągu roku i niezbędna jest irygacja winnic. Nasłonecznienie jest bardzo intensywne i trwa około 3.000 godzin rocznie. Oczywiście dominującym szczepem winorośli w D.O. La Mancha wciąż jest biały airén. Jednakże z roku na rok coraz większe znaczenie mają uprawy czerwonego tempranillo, który nosi tam regionalną nazwę cencibel.

Opisanie różnorodnych typów win i ich precyzyjnych charakterystyk dopuszczalnych w zarządzeniach apelacji byłoby karkołomnym celem. Wytłumaczeniem może być jej zasięg terytorialny i mnogość producentów.

Region winiarski La Mancha słynął dawniej ze swoich białych win o mało wyszukanych, rześkich owocowych aromatach. Obecnie lokalni producenci mozolnie zaczynają udowadniać swoje wysokie aspiracje konkurując na światowych rynkach za pomocą coraz bardziej wyszukanych wytrawnych, czerwonych win, których bukiet zyskuje dodatkowe walory pod wpływem starzenia w dębowych beczkach.

Najważniejsi producenci win z D.O. La Mancha: Dominio de Eguren, Bodegas Volver, Finca La Estacada, Finca Constancia, Bodegas Mano a Mano, Finca La Estacada, Bodegas y Viñedos Barreda
Polecane wina z D.O. La Mancha: Altos de la Finca (Finca Constancia), Venta La Ossa TNT (Bodegas Mano a Mano)

Nazwa apelacji (rok zatwierdzenia): D.O. La Mancha (1976)
Wina hiszpańskie z regionu / apelacji DO La Mancha
Powierzchnia winnic: 170.000 ha (2013 r)
Położenie winnic (wysokość stanowisk): 700 metrów n.p.m.
Dominujące rodzaje gleb: wapienne
Odmiany winorośli czerwone: cencibel (tempranillo), garnacha, cabernet sauvignon, merlot, syrah, petit verdot, moravia, monastrell, bobal, graciano, cabernet franc, malbec, pinot noir, mencía
Odmiany winorośli białe: airén, macabeo, chardonnay, sauvignon blanc, verdejo, moscatel morisco, riesling, parellada, viognier, gewürztraminer, Pedro Ximénez, torrontés
Przeważający klimat: kontynentalny
Roczna ilość opadów: 300-400 mm
Położenie w Hiszpanii (regiony autonomiczne): Castilla - La Mancha, Prowincje: Toledo, Albacete, Cuenca, Ciudad Real