Winnice w regionie objętym apelacją D.O. Almansa rozciągają się na południowym krańcu Kastylii-La Manchy, u stóp zamku w miejscowości Almansa. Tradycje winiarskie sięgają tutaj co najmniej XVI wieku, jakkolwiek nie był to nigdy region, którego wina cieszyłyby się specjalnym uznaniem koneserów. Warunki do uprawy winorośli, pomimo dobrych wapiennych podłoży są raczej trudne. Winnice położone są na terenie płaskowyżu, na wysokościach 700-1000 m n.p.m. Pomimo niedużej odległości od wybrzeża Morza Śródziemnego wciąż dominuje tam klimat kontynentalny. Ilość opadów w ciągu roku jest bardzo mała (350 mm), rozkłada się głównie na miesiące wiosenne i jesienne, często w formie krótkich lecz obfitych deszczy. Wahania temperatur są znaczące, od maksymalnych latem osiągających nawet 40°C do zimowych przymrozków -8°C. Aktualnie produkcja win koncentruje się na wykorzystaniu szczepów monastrell i garnacha tintorera, często podlegających starzeniu w dębowych beczkach (z reguły nie dłużej niż przez 6 miesięcy). Cechują się one wyrazistością i intensywnym wiśniowym kolorem.
Z dwunastu winiarni należących do D.O. Almansa największym uznaniem cieszą się wina z Bodegas Atalaya. Niestety wielu producentów nawet obecnie nie dysponuje zbiornikami do fermentacji ze stali nierdzewnej, co wyraźnie ogranicza możliwości rozwoju i uatrakcyjnienia oferty win z tej apelacji. Z międzynarodowych odmian czerwonych winorośli coraz częściej do głosu dochodzi syrah. Apelacja stosunkowo niedawno zaczęła eksperymentować z innymi szczepami takimi jak cabernet sauvignon, verdejo, sauvignon blanc. Zwiększono też znacznie uprawy cencibel (tempranillo), jednakże winorośl ta nie osiągnęła tutaj wystarczającego wieku do zbioru gron najwyższej jakości. Póki co wina białe i różowe nie stanowią zbyt ciekawych pozycji w ofercie winiarni D.O. Almansa.
Najważniejsi producenci win: Bodegas Atalaya, Bodegas Almanseñas, Bodega Tintoralba, Bodegas Piqueras
Polecane wina z D.O. Almansa: Calizo de Adaras (Bodegas Almanseñas), La Atalaya (Bodegas Atalaya)