Podstawowe wino od producenta Gorka Izagirre to txakoli, które jest idealnym wstępem do poznania zupełnie nowego stylu popularnych, białych win z Kraju Basków. Jest kupażem endemicznych, baskijskich szczepów: hondarrabi zuri i hondarrabi zerratia. Poddano je bardzo krótkiemu procesowi dojrzewania na osadzie z drożdzy.
Gorka Izagirre 2016 idealnie łączy w sobie rześkość, prosty lecz atrakcyjny aromat oraz owocowy smak. Dobra kwasowość nadaje mu zwiewności i lekkości. W kuchni przede wszystkim do łączenia z małymi przekąskami, takimi jak baskijskie pintxos. Poza tym sprawdzi się w towarzystwie gastronomii bazującej na morskich rybach i skorupiakach. Można je również podawać jako aperitif.
Gorka Izagirre 2016
Kolor: Czysty, blado-żółty, błyszczące, z zielonkawymi refleksami.
Nos: Pachnie polnymi kwiatami i świeżo skoszonym sianem z wyraźnymi nutami cytrusowymi. Aromat średnio intensywny, nieco ulotny.
Usta: Na podniebieniu wino orzeźwiające, krągłe, owocowe. Dość długie, z lekko cierpką i wyraźnie zaznaczoną cytrusową końcówką.
Cena wina w Hiszpanii - ok. 10 €
Degustacja wina: 10/2017