G22 to txakoli otrzymywane na bazie fermentacji winogron z najlepszych stanowisk w winnicach należących do producenta Gorka Izagirre. Znane i lubiane w wielu krajach. Fachowcy z branży docenili jego klasę na wielu międzynarodowych konkursach. G22 to odmianowe wino z baskijskiego białego szczepu hondarrabi zerratia (mniej popularnego w produkcji txakoli niż hondarrabi zuri). Dzięki procesowi dojrzewania nad osadem z drożdży przez 9 miesięcy ma duży potencjał do leżakowania w butelce.
G22 2015 to jedno z najlepszych, niuskulowych txakoli. Intensywne, szczodre, prawdziwie eleganckie białe wino. Idealne do grillowanych morskich ryb, tuńczyka, krewetek w maśle czosnkowym oraz białych, duszonych mięs.
G22 2015 Gorka Izagirre
Kolor: Jasnożółty, błyszczący, z zielonkawymi refleksami. W kieliszku gęste, niemal oleiste.
Nos: Intensywny, bogaty, owocowo-kwiatowy aromat. Pachnie pieczonym jabłkiem, brzoskwinią i cytrusami. W tle przewijają się nuty białych kwiatów i anyżu.
Usta: Na podniebieniu mocno skoncentrowane (w bukiecie jabłko i cytrusy), z wyrazistą struktura i rześkością, mineralne. Finał długi.
Cena wina w Hiszpanii - 10 €
Degustacja wina: 10/2017