Wytrawne wino z hiszpańskiej wulkanicznej wyspy Lanzarote. Młode, otrzymywane na bazie winogron z prefilokserycznych winorośli malvasía. Poddane krótkiemu procesowi fermentacji wina nad osadem z własnych drożdży. Nieco prostolinijny choć złożony, owocowo-kwiatowy nos. W ustach sporo struktury i słodyczy z odrobiną ożywczego kwasu. Dosyć krótkie, lekko kwasowe, zwieńczone mineralną nutą i glicerycznym posmakiem.
Malvasía w nieoczywistym wydaniu, dobra na gorące dni. Bez szczególnych emocji, chyba że dla tych którzy chcą powspominać wakacje na Lanzarote. W gastronomii sprawdzi się jako dodatek do pieczonych ryb, sałatek z tuńczykiem i miękkich serów.
El Grifo Malvasía Colección 2015
Kolor: Bladożółty, błyszczący, z seledynowymi refleksami.
Nos: Wyrazisty, stosunkowo krótki. Nuty owoców tropikalnych (marakuja), mango i białych kwiatów.
Usta: Zaokrąglone, lekko kwasowe, z soczystym tropikalnym owocem i wyczuwalną słodyczą. W samej końcówce mineralne. Delikatnie gliceryczny posmak.
Cena wina w Hiszpanii - ok. 11 €
Degustacja wina: 03/2017