El Grifo Canari

Wino hiszpańskie El Grifo Canari (D.O. Lanzarote) Smaczne, słodkie wino z Lanzarote wytwarzane na bazie gron winorośli malvasía rosnącej na wulkanicznych podłożach. Bardzo ciekawe pod względem winifikacji. Jest to kupaż win z trzech różnych roczników (1956, 1970 i 1997), które fermentowały przy zastosowaniu metody podobnej do "solera" (typowa dla sherry z andaluzyjskiego Jerez).

Wino atrakcyjne już w kieliszku, gdzie prezentuje piękną, bursztynową barwę. Posiada bogaty i świeży aromat, na który składają się nuty owocowe, orzechowe oraz kwiatowe. W ustach dobrze zrównoważone, intensywne, krągłe i długie. Wino z klasą, za którą trzeba jednak sporo zapłacić.

W gastronomii do deserów, ale tych bardziej lekkich.

El Grifo Canari 

Kolor:  Bursztynowy. Kryształowo czyste, błyszczące.

Nos:  Wyrazisty, bogaty, świeży i trwały. Pachnie suszonym egzotycznym owocem, skórką mandarynki, kwiatem pomarańczy, oraz lukrecją. 

Usta:  Pełne, jedwabiste, ładnie kwasowe i nieprzesadnie słodkie. Całość idealnie przykrywa alkohol. Owocowo-kwiatowy bukiet przyjemnie i długo ewoluuje.

Cena wina w Hiszpanii - ok. 30 €

Degustacja wina:  03/2017