Smaczne, słodkie wino z Lanzarote wytwarzane na bazie gron winorośli malvasía rosnącej na wulkanicznych podłożach. Bardzo ciekawe pod względem winifikacji. Jest to kupaż win z trzech różnych roczników (1956, 1970 i 1997), które fermentowały przy zastosowaniu metody podobnej do "solera" (typowa dla sherry z andaluzyjskiego Jerez).
Wino atrakcyjne już w kieliszku, gdzie prezentuje piękną, bursztynową barwę. Posiada bogaty i świeży aromat, na który składają się nuty owocowe, orzechowe oraz kwiatowe. W ustach dobrze zrównoważone, intensywne, krągłe i długie. Wino z klasą, za którą trzeba jednak sporo zapłacić.
W gastronomii do deserów, ale tych bardziej lekkich.
El Grifo Canari
Kolor: Bursztynowy. Kryształowo czyste, błyszczące.
Nos: Wyrazisty, bogaty, świeży i trwały. Pachnie suszonym egzotycznym owocem, skórką mandarynki, kwiatem pomarańczy, oraz lukrecją.
Usta: Pełne, jedwabiste, ładnie kwasowe i nieprzesadnie słodkie. Całość idealnie przykrywa alkohol. Owocowo-kwiatowy bukiet przyjemnie i długo ewoluuje.
Cena wina w Hiszpanii - ok. 30 €
Degustacja wina: 03/2017