Zaskakujące białe hiszpańskie wino z Kraju Basków, a dokładniej regionu D.O. Bizkaiko Txakolina w którym robi się niemal wyłącznie wytrawne, atlantyckie txakoli. Arima (z baskijskiego "dusza") wytwarzane jest z winogron endemicznego szczepu hondarrabi zerratia zbieranych w listopadzie, tylko w najlepszych rocznikach. Moszcz fermentuje w beczkach z dębu francuskiego, a następnie dojrzewa nad osadem z własnych drożdży.
Nos otwiera się powoli, wraz z ociepleniem trunku w kieliszku. Wino pachnie subtelnym połączeniem aromatów suszonych owoców pestkowych i cytrusów, miodu oraz słodkich przypraw. Usta wspaniale kwasowe, delikatne, z subtelnie miodową słodyczą. Wyśmienite do lekkich deserów, foie gras oraz miękkich serów. W 2014 na jednym z prestiżowych konkursów uznane najlepszym słodkim winem z Hiszpanii.
Arima 2013
Kolor: Piękny, ciemnozłoty, błyszczący. Gęsta, oleista konsystencja.
Nos: Aromatycznie bardzo złożone. Nuty pestkowych owoców (suszona brzoskwinia) i cytrusów (kwiat pomarańczy) w połączeniu z nutką akacjowego miodu, wanilii, anyżu i mineralnością (piasek z morskiej plaży).
Usta: Lekkie, doskonale kwasowe, owocowe. Świeże, średnio długie, mimo słodyczy zupełnie niemęczące.
Cena wina w Hiszpanii - ok. 17 € (0,5 l)
Degustacja wina: 10/2017