42 by Eneko Atxa to txakoli ze szczepu hondarrabi zerratia, przypomnające o przyjacielskich relacjach jego producentów z szefem 3-gwiazdkowej restauracji Azurmendi. Powstało w wyniku nietypowego procesu winifikacji białych winogron w bodedze Gorka Izagirre. Fermentacja moszczu odbyła się w nowych beczkach z dębu francuskiego. Następnie dojrzewało nad osadem z drożdży w kadziach ze stali nierdzewnej przez okres około 12 miesięcy. Ostatni etap produkcji to stabilizacja wina w tych samych zbiornikach oraz jego dalsze dojrzewanie w butelkach.
Wino 42 by Eneko Atxa 2014 to txakoli skonstruowane z wielką finezją. Mimo dosyć korpulentnej budowy jest bardzo delikatne, a jego kontakt z francuską dębiną mocno zrywa z klasycznym wizerunkiem win z tego regionu. Próżno w nim znaleźć charakterystyczną dla txakoli prostolinijność lub słoność. Z drugiej strony ma niebywale bogaty lecz nienachalny nos. Skupione, smaczne, doskonałe w gastronomii. Sprawdzi się najlepiej jako dodatek do grillowanych ryb morskich oraz białych mięs.
42 by Eneko Atxa 2014
Kolor: Złocista barwa z zielonymi refleksami. Czyste, błyszczące.
Nos: Aromat głęboki, ewoluujący, niezbyt intensywny. Początkowo wyczuwalny zapach cytrusów i białych owoców pestkowych (grejpfrut, morela) ewoluuje w stronę słodkich nut miodu i waniliowych ciastek.
Usta: Na podniebieniu dużo ciała, mocno stonowana kwasowość, żywe. W bukiecie dominują dojrzałe cytrusy, zielone jabłko, nuty ciastek. Finał długi, z zaznaczoną goryczką.
Cena wina w Hiszpanii - ok. 25 €
Degustacja wina: 10/2017