Pstrąg z szynką serrano - przepis

Trucha a la Navarra to prosty przepis na smażonego pstrąga z dojrzewającą szynką, najlepiej z hiszpańską jamón serrano. Nawarra to region, który słynie z górskich rzek i potoków obfitujących w ryby. Łapany na tzw. muchę pstrąg to jeden ze specjałów tamtejszej kuchni.

Skąd wzięło się oryginalne połączenie smażonego pstrąga z intensywnym, słonym smakiem długo dojrzewającej szynki? Podobno jeszcze w pierwszej połowie XX wieku oliwa z oliwek była w Hiszpanii towarem luksusowym, na który nie było stać jej przeciętnego mieszkańca. Dlatego do smażenia ryb używano tłuszczu wieprzowego, najczęściej pochodzącego ze smalcu lub boczku. W ten właśnie sposób odkryto, że delikatne mięso pstrąga doskonale łączy się z wieprzowiną o intensywnym smaku. Danie o nazwie trucha a la Navarra może być przygotowywane i podawane na kilka różnych sposobów. Jego podstawą jest obecnie świeży pstrąg, szynka serrano, oliwa z oliwek i czosnek, niekiedy także kawałki boczku. W przepisie istnieje dowolność odnośnie tego jak serwowana jest ryba, z plastrami szynki w jej brzuchu czy na zewnątrz niej (a może jedno i drugie).

Przepis na wyśmienitego pstrąga a la Navarra

Pstrąg po nawarryjsku. Przepis.

Składniki dla 2 osób:
  • 2 sprawione pstrągi
  • 4 plasterki szynki serrano
  • 1 ząbek czosnku
  • mąka pszenna do obtoczenia ryb
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek do smażenia
Wykonanie:
  1. Z pstrągów odcinamy ogony oraz płetwy. Myjemy ryby i osuszamy papierowym ręcznikiem.
  2. Przyprawiamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące pszennej. Do brzuszków ryb wkładamy po plasterku szynki.
  3. Pozostałe 2 plasterki szynki serrano podsmażamy na oliwie z oliwek.
  4. Kiedy zaczną stawać się złote i chrupiące odkładamy je na bok, do oliwy na której smażyliśmy szynkę dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i smażymy pstrągi po około 2 minuty z każdej strony.
  5. Ryby przekładamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy na 15 minut do pieca nagrzanego do 180’C.
  6. Pstrągi po nawarryjsku podajemy gorące, przykryte podsmażonymi wcześniej plasterkami szynki Serrano.