Przepisów na sangríę jest niezliczona ilość. W każdym przypadku polegają one na dobrym połączeniu smaku owoców z winem. Przepis na klasyczną sangríę wykorzystuje jednak wyłącznie czerwone, wytrawne wino. Niezbędna jest jeszcze gazowana woda. W Hiszpanii dodaje się zamiast niej tzw. gaseosę czyli popularną wodę sodową aromatyzowaną cytryną. Warto wiedzieć, że możemy zrobić podobny napój bazując na winie białym lub musującym, niekoniecznie wytrawnym. Wówczas będziemy mieć do czynienia z sangría blanca lub sangría de cava.
Wino do sangrii nie musi wcale dużo kosztować. Nie ma więc potrzeby inwestować w drogą crianzę czy reservę. Wystarczy młode lub lekko starzone wino średniej jakości. Jego walory i tak będą przygaszone słodyczą owoców. Poznajcie niezawodny przepis na tradycyjną, domową sangrię.
Składniki:
- 1 butelka czerwonego, wytrawnego wina
- 2 brzoskwinie
- 2 pomarańcze
- 1 cytryna
- 1 jabłko
- 1 banan
- 4 czubate łyżeczki cukru
- 60 ml ciepłej wody
- 1-2 szczypty mielonego cynamonu
- 100 ml mocniejszego alkoholu (np. koniak, cointreau)
- 330 ml wody gazowanej
- dużo kostek lodu
Sangría - wykonanie:
Wyciskamy sok z 1 pomarańczy oraz cytryny. Resztę owoców kroimy na cząstki (owoce możemy najpierw obrać, aby lepiej się zmacerowały), następnie umieszczamy razem z wyciśniętym z cytrusów sokiem w dużym dzbanku. Rozpuszczamy cukier w ciepłej wodzie i powstałym syropem zalewamy owoce, dosypujemy cynamon. Do dzbanka dolewamy czerwone wino i chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny.
Przed podaniem, do owoców z winem dodajemy mocny alkohol, gazowaną wodę, wsypujemy kostki lodu, mieszamy i podajemy. Podany przez nas przepis na sangrię można oczywiście zmodyfikować zmieniając proporcje, zastępując bądź zmieniając niektóre składniki.