Pieczona dorada na dwa sposoby - hiszpański przepis

Chcecie poznać dwa proste przepisy na pyszną, pieczoną doradę? Ta ryba to prawdziwy rarytas całej kuchni śródziemnomorskiej, nie tylko tej, której możecie skosztować będąc w Hiszpanii.

Szczególnie ciekawy jest przepis na doradę "a la sal", bardzo popularne danie w okolicach Alicante oraz Kadyksu. Pozwala się cieszyć pełnią smaku delikatnego mięsa tej ryby. Pieczona w tradycyjny sposób dorada "al horno" to  także ciekawa propozycja na apetyczny obiad. Najlepiej sprawdźcie obydwa przepisy i wybierzcie swój ulubiony.

Przepis na doradę a la horno

DORADA AL HORNO 

Składniki (2 porcje):

  • 2 umyte i osuszone małe dorady
  • 1 cytryna
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 70 ml oliwy z oliwek
  • sól (najlepiej morska)
  • posiekana natka pietruszki do podania

Przygotowanie:

  1. Połowę cytryny kroimy na plasterki, z drugiej połowy wyciskamy sok.
  2. Sok z cytryny łączymy z białym winem i oliwą.
  3. Nacinamy 3 razy bok ryby i wkładamy jeden plasterek do jej brzucha. Drugi kładziemy na wierzchu.
  4. Układamy ryby w naczyniu żaroodpornym, polewamy je przygotowaną mieszaniną i posypujemy solą morską.
  5. Pieczemy 20-25 minut 180°C.
  6. Podajemy na przykład z cienkimi, pieczonymi plastrami ziemniaka oraz sałatką.

DORADA A LA SAL

Składniki (2 porcje):

  • 2 umyte i osuszone małe dorady
  • 4 plasterki cytryny
  • 1 kg lub 1,5 kg gruboziarnistej morskiej soli
  • można dodać odrobinę ziół np. tymianek, rozmaryn

Przygotowanie:

  1. Naczynie, w którym będziemy piec ryby wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wysypujemy 1 cm warstwę soli.
  2. Układamy na niej ryby, do ich brzucha wkładamy po 1 plasterku cytryny (mogą być dodatkowo zioła), drugi plasterek kładziemy na bokach ryb.
  3. Szczelnie przykrywamy warstwą soli morskiej, zostawiając szczelinę na ich oczy (po mętno-białym oku rozpoznamy czy są gotowe).
  4. Ryby pieczemy w 200°C przez 20-25 minut.
  5. Po upieczeniu wyjmujemy z soli, nożem zciągamy z górnej strony skórę uważając żeby nie spadły na mięso kryształki grubej soli i podajemy na talerzu na przykład z cienkimi, pieczonymi plastrami ziemniaka oraz sałatką. W restauracjach ryba najczęściej podawana jest bez głowy oraz ogona.

Sprawdzony przepis na pieczoną doradę a la sole
Jakie wino dobrać do pieczonej dorady?

Musimy być bardzo rozważni przy doborze wina do obydwu przepisów na doradę. Pamiętajmy, że aby nie zburzyć delikatnego smaku pieczonej ryby powinniśmy pomyśleć o winach z subtelnym aromatem, lekkich i zarazem eleganckich. Należy więc unikać bardzo aromatycznych win galicyjskich ze szczepów albrariño czy godello, jak również verdejo z Kastylii i León. Idealnym rozwiązniem będzie wybór młodego macabeo (viura) lub chardonnay.