Okoń morski posiada zwarte, bardzo smaczne mięso, ze względu na małą ilość ości doskonale nadające się do filetowania. To popularny składnik dań rybnych w wielu czołowych hiszpańskich restauracjach.
Salsa verde, czyli delikatny i aromatyczny zielony sos, to świetny dodatek do pieczonych ryb morskich, ale także mięs. Najsłynniejszą potrawą z jego udziałem jest morszczuk po baskijsku czyli merluza en salsa verde (lub a la koxkera). Oczywiście w samej Hiszpanii (i na całym świecie) istnieje kilka wariantów tego sosu. Podajemy przepis na najprostszą chociaż niebywale apetyczną wersję salsa verde, która stanowi doskonały dressing do pieczonego okonia morskiego.
Składniki dla 4 osób
Ryba:
4 filety okonia morskiego ze skórą
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól i pieprz
Salsa verde:
2-3 ząbki czosnku posiekane
½ małej cebuli drobno posiekanej
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka soku z cytryny
1 szklanka bulionu rybnego
Sól do smaku
Wykonanie
Salsa:
Na oliwie z oliwek podsmażamy na małym ogniu cebulę z czosnkiem. Kiedy się zezłocą dodajemy mąkę i chwilę podsmażamy (robimy zasmażkę). Podlewamy całość niewielką ilością bulionu rybnego, mieszamy, a po chwili dolewamy resztę bulionu. Gotujemy całość około 5 minut, na końcu dolewamy sok z cytryny, wsypujemy natkę pietruszki (robimy to dopiero teraz, aby natka zachowała swój intensywnie zielony kolor) i solimy do smaku.
Tak przygotowanym sosem polewamy rybę. Sos można przechowywać parę dni w lodówce.
Ryba:
Rozgrzewamy patelnię grillową. Filety okonia morskiego smarujemy oliwą, solimy i pieprzymy.
Układamy na rozgrzanej patelni skórą do dołu, grillujemy około 2-3 minut z każdej strony (w zależności od grubości ryby).
Rybę podajemy polaną salsą.