Grillowana makrela na sałatce Pipirrana - przepis

Pipirrana to popularna, orzeźwiająca sałatka z Andaluzji, popularna również w sąsiadującej z nią prowincji Kastylii La Manchy - Albacete oraz Murcji. Pomidor, ogórek, cebula, zielona papryka... w składnikach zaskakująco sporo podobieństw do gazpacho? W południowej Hiszpanii istnieje wiele przepisów na pipirranę lecz jej niekwestionowaną stolicą jest Jaén. W okolicznych górach Sierras de Cazorla popularna jest wersja potrawy o nazwie pipirrana rin-ran (dodatkowy człon to znana z Murcji metoda ucierania wszystkich składników razem do momentu nadania im konsystencji gęstego puré). Na wybrzeżu Atlantyku, w Kadyksie i jego okolicach, sałatkę podaje się jako dodatek do grillowanej makreli, a danie to zamiast zwyczajnie "caballa con pipirrana" nosi lokalną nazwę "caballa con piriñaca".

Przepis na dobrze znaną makrelę w innej wersji


Caballa con pipirrana

(Makrela na sałatce pipirrana)
Składniki (dla 4 osób):
  • 4 filety ze świeżej makreli
  • 3 dojrzałe pomidory, obrane ze skórki
  • 1 zielona papryka
  • 1 mała cebula
  • ½ ogórka
  • 2 łyżki octu winnego z Jerez
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • 2 jajka ugotowane na twardo (opcjonalnie)

Przygotowanie sałatki oraz grillowanej makreli:

Wszystkie warzywa kroimy w małą kostkę. Polewamy je oliwą, skrapiamy octem winnym i doprawiamy solą. Opcjonalnie do sałatki można również dodać pokrojone w kostkę jajka. Sałatkę wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny, aby smaki się połączyły.
Filety makreli skrapiamy oliwą z oliwek, solimy i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej po około 2 minuty z każdej strony (najpierw smażymy stronę ze skórą).
Makrelę układamy na sałatce pipirrana i natychmiast podajemy.


Jakie wino dobrać do grillowanej makreli na sałatce pipirrana?

Za pipirraną przemawiają wina białe, delikatnie owocowe, takie jak macabeo (viura). Z kolei za grillowaną rybą morską, taką jak makrela, żywe i radosne, z typowo galicyjskich szczepów jak albariño bądź godello. Obydwa smaki pogodzi różowe, najlepiej lekko musujące vino de aguja. Nie wykluczają się również wymienione wcześniej typy win - koniecznie rześkie, zdecydowanie wytrawne. Byleby nie popadać w skrajność...